САЩ и Китай в битка за надмощие и при изкуствения интелект

САЩ китай

Изкуственият интелект преобразява световната икономика – според прогнозите този сектор ще добави цели 15.7 трилиона долара към световната икономика до 2030 г. И докато в света има едва около 300 000 изследователи и практикуващи експерти в областта на изкуствения интелект, търсенето на пазара за такива специалисти е за милиони хора. Повечето американски служители, работещи с изкуствен интелект, дори не са от САЩ, отбеляза South China Morning Post.

Според ново проучване на Georgetown University, САЩ рискуват да загубят своето лидерство в областта на изкуствения интелект на фона на затягането на имиграционните политики и усилията на конкурентите да привлекат талантливи чуждестранни специалисти, които допринасят за развитието на изкуствения интелект в страната. Повечето от американските служители, работещи в областта на изкуствения интелект, не са от Съединените щати. 59% от учените по компютърни науки в страната с докторска степен са родени в чужбина, а 65% от специалистите по компютърни и математически науки в Силициевата долина дори не са граждани на САЩ, показва още докладът. Индия и Китай са най-често срещаните страни на произход на неамериканските ИТ експерти и на международните студенти в областите, свързани с изкуствения интелект.

Броят на свободните работни места в областта на изкуствения интелект на популярния сайт за набиране на персонал Glassdoor се е удвоил в рамките на 11-месечен период и се прогнозира, че търсенето ще надвишава предлагането поне още пет години. Според китайския изследователски институт Tencent, в света има около 300 000 изследователи и практикуващи експерти в индустрията на изкуствения интелект и пазарно търсене за милиони кадри.

Въпреки, че през февруари президентът на САЩ подписа указ, с който инструктира федералните агенции да дават приоритет на финансирането на изследвания и разработки в областта на изкуствения интелект, администрацията на Тръмп затрудни чуждите граждани за получаването на работна виза. Служители на администрацията, включително директорът на ФБР Кристофър Рей и висши служители в Белия дом, смятат китайските студенти, които учат в САЩ, за потенциална заплаха за националната сигурност. Притесненията за нарастваща враждебност към китайските учени и студенти, които работят и учат в Съединените щати, се засилиха след като някои китайско-американски професори бяха отстранени от длъжностите си в университетите, поради твърдения, че не разкриват връзките си с китайските институции. Някои китайски учени също така заявиха, че техните 10-годишни визи за многократно влизане в САЩ са отменени без обяснение.

За да разрешат проблема с недостига на таланти в световен мащаб, редица държави започнаха и разшириха програмите си за работни визи, за да привлекат технически специалисти в областта на изкуствения интелект. Канада, Обединеното кралство и Франция въведоха визови програми за временни чуждестранни работници, насочени към технологични специалисти. Преди две години Държавният съвет на Китай публикува пътна целева карта, очертаваща как ще стане световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г. По това време китайското правителство обеща да привлече първокласни учени в областта на невронните мрежи, машинното обучение, самоуправляващите се автомобили, предлагайки конкурентни компенсационни пакети.

Този проект от една водеща китайска програма за набиране на персонал, използвана за наемането на някои от най-изтъкнатите технологични експерти, се превърна в средство за увеличаването на тревогата на САЩ относно потенциален шпионаж от страна на Китай. Националният съвет за разузнаване на САЩ определи "плана за хиляди таланти" като "улесняване на законния и незаконен трансфер на американски технологии, интелектуална собственост и ноу-хау към Китай". През следващите няколко години изследванията в областта на изкуствения интелект гарантирано ще донесат значителни успехи. Експертите масово смятат, че изкуственият интелект и машинното обучение значитело ще променят процесите в сферата на производството, управлението на енергията, обществения транспорт, земеделието, пазара на труда и финансовата индустрия в съвсем близко бъдеще. И все пак засега остава без отговор въпросът дали Китай ще измести САЩ в лидерството в индустрията на изкуствения интелект.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст