БСП настоява при доживотните присъди да няма право на замяна

Трибунка БСП Корнелия Нинова

Протестиращи внасят в деловодството на парламента 15 882 подписа за промени в Наказателния кодекс. Участниците в демонстрацията обявиха това по време на съвместен брифинг с БСП в Народното събрание.

Бабата на убитата Кристин от село Сотиря също взе участие в трибунката. Тя призова за промяна в закона, определящ доживотните присъди без право на замяна. И помоли за подкрепата на всички български граждани и партии, за да няма "следващи убийци на свобода".

При тежки престъпления да отпадне съкратеното производство, а да има само доживотна присъда без право на замяна. За това настоя председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с протестиращите. Тя се включи и в подписката за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. "Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома ѝ. Бях там. Това, което видях, ме разтърси", заяви Нинова. Тя съобщи, че като народен представител, е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство да не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна. Лидерът на левицата припомни, че така е било до 2009 г.  Тя е разтревожена от това, което управляващите са внесли като законопроект, както и от техните аргументи.

Мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. "Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният", увери Нинова.

Предстои предложенията за законовите промени да бъдат обсъдени в правната комисия на Народното събрание. Ще се проведе изслушване на главния прокурор, съдиите от Върховния касационен съд и представители на Министерството на првосъдието. Това обяви депутатът от парламентарната група на ГЕРБ и председател на ресорната комисия Анна Александрова пред журналисти. Според народните представители от ГЕРБ  ако се въведе отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго, особено ако липсват свидетели и експертизи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст