Рязък спад на продажбите на автомобили в ЕС през август

германски автомобили

Регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз спадна с 8.6% през август, а най-големите автомобилни пазари Nissan, Renault, Fiat и Volkswagen отбелязаха двуцифрени спадове на продажбите, сочат данните в индустрията, цитирани от Ройтерс.

Продажбите (регистрациите) на нови автомобили в ЕС паднаха до 1,07 милиона автомобила през миналия месец от 1,17 милиона година по-рано, се казва в съобщение на Брюкселската асоциация.

През август в Испания продажбите намаляват с 30,8%, във Франция – с 14,1%, а в Германия – с 3,1%, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). Във Великобритания регистрациите намаляха с 1,6%.

Миналият месец Renault отбеляза спад при продажбите на основната си марка с 38%, докато при конкурента Fiat продажбите паднаха с 26%. Регистрациите на Alfa Romeo намаляха с 60,1% на годишна база, а продажбите на японската марка Nissan се понижиха с 47,5%, посочват още от ACEA. Сред премиум марките – продажбите на Mercedes-Benz нараснаха с 13,2%, изпреварвайки конкурентите си Audi и BMW, които регистрираха ръст от съответно 9,1% и 8,4%.

Само 7 държави в ЕС отчитат повишение през август, като една от тях е България. В страната ни продажбите растат с 1,5% на годишна база до 2929 нови коли (от 2887 коли година по-рано). От началото на годината също има повишение – с 2,9% до 24 372 автомобила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст