Пълно затишие около избора на европрокурор от България

ЕС

В Брюксел се подновяват преговорите за избора на първия европейски главен прокурор. Преговорите бяха "замразени" през пролетта, след като Европейския парламент и Съветът на ЕС не можаха да се разберат кого да изберат за поста.  Европейският парламент посочи румънката Лаура Кьовеши за свой абсолютен фаворит, но в Съвета лидерите на държавите-членки не я подкрепиха (както се разбра, България също е гласувала срещу Кьовеши).Така процедурата навлезе в тупик (при това продължил доста дълго във времето заради изборите за нов състав на Европарламента), от който европейските лидери ще се опитат да я извадят сега.

Да припомним обаче какво ще представлява тази нова евроструктура, за която като че ли съвсем забравихме покрай изборите за следващ главен прокурор у нас.

Европейската прокуратура би трябвало да бъде независима от политически влияния служба на Европейския съюз, която ще разследва и изправя на съд извършителите на престъпления против бюджета на ЕС (измами, корупция или трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро). Създаването й се наложи, защото сега съществуващите органи на ЕС: Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и Европейската полицейска служба (Европол), не могат да извършват наказателни разследвания, нито да преследват по наказателен ред случаите на измама. OLAF например може само да предава резултатите от административните си разследвания на компетентните национални органи, които след това решават самостоятелно дали да образуват наказателно производство.

Идеята е европейската прокуратура да обедини усилията на европейските и националните правоприлагащи органи, като така да се гарантира по-бърза координация и обмен на информация при разследванията на трансграничната престъпност, като ще се избягват сега съществуващите тромави процедури за сътрудничество.

Структурата на европрокуратурата ще е на две нива: централно и национално.

Начело на централното ниво стои европейският главен прокурор, който е със седемгодишен мандат и може да бъде освобождаван от Съда на ЕС по специална процедура и само в изрично изброени случаи. Освен европейски главен прокурор, до края на 2019-та година трябва  да бъдат избрани и 22 европейски прокурори, които също ще са част от централното ниво на новото ведомство.
Тези нови прокурори ще се подбират от нарочен орган – комитет, съставен от бивши членове на Съда на ЕС, съдии, прокурори или други юристи с призната компетентност.

България още през март т.г. три кандидатури за български европейски прокурор: на съдията Теодора Георгиева и прокурорите Десислава Пиронева и Светлана Шопова-Колева. Все още обаче няма информация коя от трите дами ще бъде одобрена за позицията.

Към централното ниво ще има технически и разследващ персонал (част от кадрите вече се набират с конкурси, които могат да бъдат проследени на сайта на EPPO (European Public Prosecutor’s Office).

На национално ниво пък ще работят европейски делегирани прокурори, които ще извършват преките действия по разследването и ще внасят обвиненията в съдилищата. Те обаче също още не са избрани. Преди обаче делегираните прокурори да бъдат посочени би трябвало да се направят промени в Закона за съдебната власт, за да може да се гарантира тяхната независимост. Това се налага, защото у нас прокуратурата е йерархично построена, а делегираните прокурори ще могат да продължат да работят и като редови обвинители в родината си – т.е. ще се окажат на "двойно подчинение".

По план Европейската прокуратура би трябвало да започне да работи до края на 2020 година. Още до края на 2019-та обаче би трябвало вече да е ясно кой ще е българският европрокурор, какви промени в законодателството ще се правят, колко делегирани прокурори ще работят у нас и как ще се избират. Но безспорно най-напред се очаква да разберем кой ще е европейският главен прокурор. А това е  възможно да се случи още тази седмица, ако европейските лидери най-сетне стигнат до консенсус…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст