Турция нареди на банките да отпишат лоши заеми за 8 млрд. долара

турска лира

Турски регулаторен орган е разпоредил на банките в страната да отпишат лоши заеми на стойност 46 милиарда лири (8,1 милиарда долара) до края на годината и да заделят резерви за покриване на загуби, предаде Ройтерс. Това е един от най-агресивните ходове на Анкара досега по отношение на разчистването на остатъците от миналогодишната валутната криза.

Регулацията е насочена най-вече към заемите, отпуснати в сериозно засегнатите сектори на енергетиката и строителството и се очаква да повиши общото съотношение на необслужваните заеми на банките от 4.6% на 6.3%, каза служител от Агенцията за регулиране и надзор на банките.

Този ход идва година след най-тежкия етап от валутната криза в Турция, която доведе до повишаване на инфлацията и лихвените проценти и вкара икономиката в рецесия.

Турската лира поевтиня с близо 30% спрямо долара през миналата година и намалява с още 7,8% през тази, въпреки че цените започнаха да намаляват.

Докато икономиката показва признаци на възстановяване, усилията, водени предимно от банките за разчистването на лоши заеми на стойност около 20 милиарда долара, зациклиха през лятото, тъй като първоначалните планове бяха отхвърлени или отложени, съобщи Ройтерс през юли.

Според източник, запознат с плановете на министерството на финансите, правителството става нетърпеливо относно липсата на прогрес по отношение на лошите кредите, "запушените" кредитни канали и нежеланието на банките да отписват заеми. Правителството планира да предприеме по-агресивна позиция по въпроса, споделя още източникът.

От Агенцията за регулиране и надзор на банките заявиха, че коефициентът на капиталова адекватност на турските банки ще се понижи с 50 базисни пункта до все още високите 17,7%, което се дължи отчасти на разпореждането за необслужваните заеми, според "предпазлив" анализ на данните от юли.

В изявление регулаторът посочи, че банките са набрали средства през последната година, а основният и вторичният капитал са нараснали с 49 милиарда лири. „Проведените проучвания показват, че индустрията като цяло поддържа своята здрава и силна структура, а структурата на основния капитал е на ниво, което лесно може да управлява рисковете, основани на качеството на активите“, се казва в съобщението.

По-рано от агенцията изчислиха, че делът на необслужваните кредити в банковия сектор, който се повиши през последната година, може да нарасне до 6% до края на 2019 г., докато според други анализатори повишението може да е още по-голямо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст