България открива дипломатическо агентство в Лондон през 1903 година

лондон

България и Великобритания установяват дипломатически отношения през 1879 година. Тогава лорд Уилям Палгрейв, дипломатически агент и генерален консул, връчва акредитивните си писма на княз Александър Батенберг на 23 юли същата година. България открива дипломатическо агентство в Лондон на 27 септември 1903 г. с първи дипломатически агент Димитър Цоков.

По този повод  изложба разказва за историята и съвремието на българо-британските отношения. Тя е посветена на 140-годишнината  от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

"Твърдо съм убедена, че каквато и да бъде развръзката, Брексит не е епилогът на нашите отношения. Великобритания остава наш партньор, съюзник и приятел в Европа. Това сътрудничество е необходимо да се запази", заяви външният ни министър. Екатерина Захариева. В рамките на ЕС двете страни отстояват близки позиции по редица въпроси в сектори като сигурност, борба с тероризма, здравеопазване, образование.

Най-голямото доказателство за близостта между гражданите на нашите две държави обаче се крие в статистиката на летище "София". Лондон е дестинация номер едно от летище "София" за първите шест месеца на годината.

Според Ема Хопкинс посланик на Обединеното кралство в София, независимо дали Великобритания е във или извън ЕС, ние ще продължим да сме близки приятели. "Някои неща остават непроменени и това е са общите ценности, които споделяме", каза Ема Хопкинс.

Част от доказателствата за отдавнашните и близки връзки между българи и британци се съхраняват, както в паметта на българите – за първите публикации за Баташкото клане в британската преса, така и в библиотеката на Министерството на външните работи. Там се пазят пътеписите на първите британски пътешественички по нашите земи, които рушат остарели представи за Балканите, хвърляйки мостове между Изтока и Запада, и допринасят за преоткриването на региона.

Общата изложба, съставена от експонати на Дипломатически институт при МВнР и на британското посолство, е разположена в парадното фоайе на министерството. Дипломатическият ни институт представя пътеписите на седем британски пътешественички по нашите земи и срещите им с Балканите от началото на XVIII век до Първата световна война.

Изложбата на британското посолство е подготвена за юбилейната годишнина и акцентира върху двустранното сътрудничество в образованието и културата, връзки между хората,  сигурността и отбраната, бизнеса от установяване на дипломатическите отношения с България досега. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст