Потребителските нагласи във Великобритания достигнаха 6-годишно дъно

хора

Британските потребителски нагласи паднаха до шестгодишен минимум през септември. Това се дължи на засилени притеснения около сигурността на работните места и отражението на търговското напрежение и политическата несигурност върху финансите на хората, показа доклад на компанията за пазарни проучвания YouGov. Месечният им показател за потребителските настроения, съставен съвместно с икономическия консултант Cebr, се е понижил до 103.4 пункта през септември от 104 пункта през август, което е и най-ниското му ниво от май 2013 г. насам.

"Вече е ясно, че Обединеното кралство премина в режим на по-бавен растеж поради комбинация от продължаваща вътрешнополитическа несигурност и глобални икономически сътресения", посочи Кей Нойфелд от Cebr, цитиран от Ройтерс.

Британската икономика неочаквано се сви през трите месеца до юни, а Английската централна банка и други икономисти прогнозираха само скромен растеж за трите месеца до септември, тъй като Великобритания все още е изложена на риск от Брексит без сделка на 31 октомври. Несигурността относно условията и сроковете, в които Великобритания ще напусне Европейския съюз, вреди на бизнес инвестициите, но потребителското търсене засега се оказва устойчиво, показват данните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст