Сметната палата влиза в БНР

БНР

Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ предложение да бъде възложено на Сметната палата извършването на одит в Българското национално радио. Проверката ще обхване периода от 1 януари 2017 до 30-и септември 2019 г.

Депутатите направиха корекция в крайния срок за внасяне в парламента на окончателния доклад на Сметната палата след одита. Това трябва да стане до 31 януари 2020 г., а не до 31 декември 2020-та, както предвиждаше първоначалният проект на решението. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни пред депутатите какво ще обхваща одитът.

"Ще проверим законосъобразността на управленските решения както на генералния директор на радиото, на двамата генерални директори, тъй като това включва периода на двама генерални директори, така също и на Управителния съвет, разбира се, от гледна точка на изпълнението на бюджета, който е предоставен на радиото в неговите три компонента: разходи за възнаграждения, в това число както по трудови правоотношения, така и по извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи, които са свързани с придобиване на различни активи", разясни той.

Един от вносителите на проекта – Красимир Ципов от ГЕРБ, обясни как е избран периодът на одита. "Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В дискусия между народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се провери от 2017-а началото до края на септември тази година", посочи той.

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че одитът на Сметната палата в БНР ще провери специално как е решен казусът с музикалните състави на радиото. "Това също ще даде допълнителна информация за начина, по който се формира фонд "Работна заплата" за музикалните състави и какво се е променило след множеството срещи, които миналата година по това време правихме с тях", посочи депутатката.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като "недопустимо" случилото се в БНР и подчерта, че след изясняване на ситуацията, всеки трябва да понесе своята отговорност. "И не само спирането на сигнала. Самото усещане, че някой е в състояние да влияе на независимостта на национална медия. Не знам дали е истина или не, самото усещане е проблем. Първо трябва да се разбере кой за какво е виновен. След това всеки трябва да си понесе отговорността", заяви той.

Проектът за решението за проверка е внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов на 20 септември. В същия ден министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в парламента следното: "Ще помоля нашата парламентарна група, като председател на партията, веднага да се присъедини към тази анкетна комисия, която искат колегите от БСП. Нещо повече, пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на Националното радио досега".

Асоциацията на европейските журналисти – България организира днес в 12 часа акция в подкрепа на свободата на словото и с искане за провеждане на международно разследване на казуса със спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" на БНР за пет часа на 13 септември тази година.

Съветът за електронни медии също ще обсъди на извънредно заседание утре ситуацията в Националното радио. Решението за свикване на заседанието беше взето миналата седмица, като целта е да бъдат изслушани допълнителни факти и обстоятелства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст