Ричард Никсън и Джон Ф. Кенеди се сблъскват в първи ТВ кандидат-президентски дебат

кенеди

На днешния ден през 1960 г. в Чикаго е проведен първият телевизионен предизборен дебат между кандидатите за президенти на САЩ – Ричард Никсън и Джон Ф. Кенеди.

През 1960 година Джон Кенеди декларира своето намерение да се кандидатира за президент. На първичните избори на Демократическата партия негови конкуренти са Хъбърт Хъмфри от Минесота, сенаторът Линдън Б. Джонсън от Тексас и Адлай Стивънсън, кандидат-президент на Демократическата партия за изборите през 1952 и 1956 година. Кенеди печели първичните избори в Унсконсин и Западна Вирджиния. Впоследствие посещава въглищните мини и търси подкрепата на миньорите, които по принцип са силно консервативни протестанти, гледащи с недоверие католика Кенеди. Победата на Джон Кенеди в Западна Вирджиния е решаваща за успеха на номинацията му. На 13 юли 1960 г. Демократическата партия издига Кенеди за свой кандидат на изборите за президент. Въпреки острите сблъсъци с конкурента си Линдън Джонсън, Кенеди го посочва за кандидат за вицепрезидент, защото се нуждае от силата на Джонсън в Юга, за да спечели в очертаващите се като най-оспорвани избори от 1916 година. Основни теми по време на кампанията са ситуацията в Куба, стимулирането на икономическото развитие, военните и космическите програми и съревнованието със СССР. За да успокои страховете, че неговата римокатолическа вяра ще влияе при вземането на решения, JFK произнася своята прочута реч в Хюстън, Тексас, на 12 септември: ”Аз не съм католическият кандидат за президент. Аз съм кандидатът на Демократическата партия за президент, който по стечение на обстоятелствата е католик. Аз не говоря от името на църквата по обществените въпроси, нито тя говори от мое име.

През септември и октомври се провеждат президентските дебати, като за първи път се излъчват по телевизията. В тях участват двамата основни претенденти Кенеди и кандидатът на Републиканската партия Ричард Никсън. Никсън оставя лошо впечатление. Напрегнат е, поти се, небръснат е, което силно контрастира със спокойствието и добрия външен вид на Кенеди. Излъчването на дебатите по телевизията е повратна точка в политическия живот на страната, който става още по-тясно свързан със средствата за масова информация и най-вече с влиянието на телевизията. Никсън изтъква своя опит, но Кенеди твърди, че е нужна „нова кръв“ и твърди, че администрацията на Айзенхауер е била "мека" в областта на отбраната. Изборите са много оспорвани през цялата кампания, като всеки ход в нея е можел да ги реши

На изборите на 8 ноември 1960 г. Кенеди побеждава Никсън с изключително малка преднина от две десети от процента.

Кенеди полага клетва като 35-ия президент на САЩ на 20 януари 1961 година. В своята знаменита реч той казва: "Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си." Кенеди призовава народите по света да се обединят в борбата срещу това, което той нарича "общите врагове на човека: тиранията, бедността, болестите и войната."

Джон Фицджералд Кенеди (John Fitzgerald Kennedy) (29 май 1917 – 22 ноември 1963 г.), често се изписва Джон Ф. Кенеди, JFK (Джей Еф Кей) или Джак Кенеди, е 35-ят президент на САЩ. Заема тази длъжност от 1961 г. до убийството му през 1963-а.

Член на известния род Кенеди, той е считан за икона на американския либерализъм. По време на Втората световна война служи като лейтенант във флота, позициониран в Тихия океан, и получава официална похвала за спасяването на членовете на неговия екипаж. Той е и най-младият президент в историята на Съединените американски щати – бил е на 43 години, когато е избран на тази пост (Теодор Рузвелт е бил най-младият служил като президент).

Значимите събития по време на неговото управление са провалът с операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. В множеството класации на американските президенти Кенеди има оценка малко над средната, но в общественото мнение той често се счита за велик държавник.

Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в XX век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изтекъл, последният демократ от Севера, избран на този пост, и последният, който встъпва в длъжност направо от Сената.

Кенеди е най-младият починал президент – той е на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 година. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. Отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст