Предсрочни парламентарни избори в Австрия

себастиан курц

Австрийското правителство насрочи извънредни парламентарните избори за 29 септември – първата възможна дата за насрочване на вота, след като през юни тази година  парламентът на страната прие закон за приключване на настоящия законодателен период.

До предсрочния вот в Австрия се стигна след като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета на канцлера Себастиан Курц заради правителствената криза, възникнала след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, заподозрян в търговия с влияние. През месец май избухна корупционен скандал, известен като "Аферата Ибиса" или "Ибисагейт".

Това доведе до разпада на управляващата коалиция, състояща се от дясноцентристката Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Партия на свободата.

Скандалът не се отрази сериозно на Австрийската народна партия и нейния лидер Себастиан Курц. Според последните социологически проучвания, както и тези през последните месеци, сочат АНП за победител на изборите в неделя и се очаква Себастиан Курц да повтори успеха от 2017 г., когато отново на предсрочни парламентарни избори партията му стана първа политическа сила за първи път от десет години.

Председателят на Националния съвет (Долната камара на австрийския парламент) Волфганг Соботка (АНП) и неговите заместници Дорис Бурес (АСП) и Анелизе Кицмюлер (Партията на свободата) излязоха със съвместно обръщение към избирателите, като ги призоваха: "Който не гласува, остава другите да решават вместо него." Нека да припомним, че на предишните предсрочни парламентарни избори през октомври 2017 г. бе регистрирана най-високата след Втората световна война избирателна активност в Австрия – 80% от общо 6.4 млн. регистрирани гласоподаватели застанаха пред урните.

Австрия е федерална полупрезидентска република, начело с президент, който се избира пряко от народа за шест години. Парламентът, който се намира във Виена, е двукамарен – състои се от Национален съвет (183 депутата, избирани за пет години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани за четири години). Начело на правителството стои федерален канцлер, който се посочва от действащия президент. Федералното правителство е зависимо от доверието на парламента.

Парламентът може да бъде разпуснат или чрез президентски декрет, или чрез вот на недоверие в долната камара (Nationalrat). За да има правото една политическа партия да влезе в Парламента, тя трябва да е получила одобрението на най-малко 4% от действителните гласове на вота. Гласуването за президент и за парламент е било задължително до 1982 г., но след редица законови промени това задължение официално отпада през 2004 година. От 2007-а насам всички граждани на Република Австрия, навършили 16 години, имат право да гласуват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст