След скандала в БНР ни финтират с разни съвети и проверки

питанка

Като изключим едноличното управление на Бойко Борисов в различни формати вече 10 години, Българското радио не е спирало никога досега – нито по време на Втората световна война, нито по време на англо-американските бомбардировки над столицата, нито на Девети септември, нито преди или след опита за преврат на Горуня и генерал Анев срещу Тато, нито след свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Нито веднъж! Дори за секунда не е спирало. Дори не е спирало за милимунда. Спря обаче веднъж за часове през 2019 г., когато емисията беше канселирана, защото "защото разни неудобни и уволнени журналисти критикували властта". Премиер по това време е Бойко Борисов от Банкя. По професия пожарникар и охранител. Времето бе мирно и тихо, а България е член на НАТО и ЕС.

Странно, много странно!

Но това е само елемент от драмата. Част от конструкцията, парче от пъзела. Шекспирова трагедия, чиито размер, дълбочината и последствия ще успеем да разберем едва след може би година-две най-рано. Защото трябва да поставим спирането на радиото в един друг по-голям кръг, в който освен тези гадни за властта индивиди – журналята, дето не са на заплата при Кой, се намира и една друга гадна част от популацията – съдиите, които са учили право из гражданските университети, а не с фуражка на кратуната в школата Симеоново. Затова ВСС се мъчи да дръпне шалтера и на тези магистрати и да им запуши устата на всяка цена.

Засега обаче послушниците от ВСС не могат да дръпнат шалтера на един цял тричленен състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева както в радиото дръпнаха шалтера на Силвия Великова. Но трябва да се тренира за бъдещето. А това е вече страшно като усещане за нещо наближаващо и неотменимо. Дали пък скоро няма да пият по една студена вода Калин Калпакчиев и Лозан Панов. И така нататък, по целия ред, докато цялата съдебна власт не се превърне в едно Районно управление на полицията, след като ни готвят за главен прокурор и индивид, образовал се в Симеоново.

Затова утре ще организираме 23 детска градина "Весело другарче" да излезе с две декларации. Първата срещу Калпакчиев, втората в подкрепа на Иван Гешев. Това му е цаката, това е пътят към успеха. Останалото е пълно аутсайдерство в съвременна България, която все повече прилича татовата Народна република.

На другия край на драмата, в едно паралелно действие със своя фабула, но и с общ режисьор, се подвизава институцията Съвет за електронни медии, който – за да докаже отново и за сетен път, че е на 101% абсолютно ненужна и ужасно смешна структура, даде цяла седмица срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Ако това не се случи, ще бъде задвижена процедура за предсрочно прекратяване на мандата му.

Смехории. Залъгалки и прочие недоразумения. По този начини се отнася към СЕМ и все още сегашният генерален директор на БНР Светослав Костов който обяви: „Оставка нямам намерение да подавам. …Както казах и в отвореното си писмо…има прокурорска проверка, която не е завършила. Има анкетна комисия в Народното събрание. Има проверка на Сметната палата, която започва на 1 октомври, както и на АДФИ, за да се прегледат всички неизгодни договори, сключени от предишното ръководство… Не на последно място се намираме и в предизборна кампания – предстоят избори, така че не мисля, че сега е времето за подаване на оставка“. 

Точно, ясно и логично. Точно така се прави. Бравос! Оставка не се дава току-така, а разследването трябва да се насочи само и единствено в една периферна посока – към финансови и стопански далавери, а не към откровената цензура, сталинизъм и вълкочервенковски номерца като спирането на радиото от един шеф на техническа дирекция. С една дума, бягайте по тъч линията на финансовите далавери, а аз ще си спирам радиото когато и както реша стига да получа съответно указание.

Та това е. Скоро може да спрат и БНТ, но това едва ли ще направи на някого впечатление защото с нея и без нея е все едно. На никого не му пука освен на началниците, които получават тлъсти заплати на улица "Санстефано". Пък ако изчезне БТА, съвсем никой няма да го забележи, освен хората от управляващата партия, които редовно четат този политически еднокрак и едноок стенвестник на властта.

Та това е. Друго просто няма. И възможностите за нещо добро и хубаво се стопяват като шоколад в жежък летен ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст