Квартал без улици и номера заради хипотетични булевард и кръстовище

паркингкалкола

Варненци не могат да извикат Бърза помощ, такси или да получат писма, защото нямат адреси. Това е съдбата на почти всички жители на местността "Акчелар", която е на няколкостотин метра от морето. Заради липсата на адреси дори се е стигнало до там в личните си карти варненците да посочват имотите, които са притежавали в миналото. Оказа се, че причината за ситуацията е пътен възел, който не съществува.

Местността "Акчелар" е на 5 километра от центъра на Варна. За нея обаче отбивка няма и за да стигнат до домовете си десетки варненци нарушават закона. Ние слизаме на автоспирка срещу автосервиза. Това е спирка разклона и оттам пресичаме непозволено, нямаме пешеходна пътека, казва Минка Вълчева.

Съседът й Фахри Исмаил обяснява, че достъпът с кола към квартала е доста сложен. Не мога да се прибира с колата, защото не мога да направя ляв завой. Трябва да отида до Кичево, за да не нарушавам закона и да направя обратен завой. Или да ходя до Виница и обратно, разказва мъжът.

Самата инфраструкура на квартала пък е дело на жителите. Петьо Стефанов показва как всеки е бетонирал участъка пред имота си и така се образува улично платно, достатъчно за една кола. Колко пари сме хвърили, всеки от джоба си е дал. Пенсионери хора – на части плащаме, разяснява той. ВиК състемата също е изградена с лични средства, като са полагани няколко тръбопровода.

Когато Фахри Исмаил купува място за къщата си започва и докарването на вода. Вече има положени няколко тръби от различни собственици и той се включва към тях. Платих 2500 лева на ръка, спомня си той и обяснява, че вода ту има, ту не. Ние сме сложили хидрофори да вдигаме нагоре вода, имаме и казани да пълним. Просто…да не говорим какви пари и нищо. Нямаме абсолютно нищо тука, категоричен е той.

В моята лична карта е посочен адресът на апартамента ми, който вече не притежавам, обяснява Минка Вълчева. Липсата на улици и номера създава различни трудности на варненците в "Акчелар". Като например да повикат линейка.

Как да ги упътиш, коя улица да кажеш. То трябва половин час упътване да правя, че да ме намерят тука. То е много страшно. Трябва да има тука някаква улица, номер – да получаваш известия, поща, казва Петьо Стефанов. Той отбелязва, че отскоро има улично осветление, но пък липсват казани за смет и всички са принудени да товарят торбите с боклуци и да търсят кофи, където да ги изхвърлят.

"Акчелар" е градска територия по силата на общия устройствен план. За него има и изработен план за улична регулация. Пречка обаче се оказва булевард "Варна", който не е построен, и голямо кръстовище, което да го свърже с вече съществуващия булевард "Левски". В обхвата на това кръстовище тези квартали са изключени от заповедта за улична регулация, обяснява арх. Валентин Койчев от Район „Приморски“. Така докато не се направи проект на пътния възел, "Акчелар" остава в „заварено положение“.

Общината би трябвало да възложи разработването в по-детайлен вид на това кръстовище, за което стана дума. И когато то е ясно – какъв ще бъде обхватът му, какъв ще бъде и тогава да се направи допълнителна улична регулация за тези 7 квартала, които са няколко и когато това стане ще бъде както за всички други нови жилищни райони – ще бъде направено предложението за наименованието на улиците и ще бъде направено вече наименованието на улиците, пояснява арх. Валентин Койчев.

След това вече ще може да се пристъпи и към изграждане на улична мрежа. За това обаче ще трябва да се отделят парчета от частните имоти, които да служат за разширяване на улиците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст