Шеф на френска благотворителна асоциация призова да убият Грета Тунберг, уволниха го

Грета Тунберг

Ръководителят на френската благотворителна асоциация "Приятели на Музея за съвременно изкуство "Дворец Токио" Бернар Шенбо е уволнен заради негов призив да бъде убита шведската активистка в борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг, предаде агенция ТАСС, като се позова на в. "Паризиен".

Според информация на вестника в събота Шенбо направил следния коментар във Фейсбук по повод емоционалната реч на 16-годишната Грета Тунберг на сесията на Общото събрание на ООН: "Не съм глух и не съм идиот, и чувам всички тези призиви (за опазване на околната среда), които се отправят през последните 10 години. Но по този начин, по който го прави тази луда девица, само се добавя ненавист в нашето общество, което и без това става все по-агресивно заради всевъзможни злонамерени изказвания". След това Бернар Шенбо допълва: "Затова тя трябва да бъде убита. И се надявам, че някой луд това и ще направи".

Изявлението на Шенбо веднага предизвика буря от възмущение в социалната мрежа. На Шенбо бе напомнено, че два пъти в една и съща публикация отправя призив към убийство. На този коментар той само отговорил: "Ами да".

Ръководството на парижкия музей за съвременно изкуство разпространи в неделя изявление на страницата си в Туитър, в което посочи, че "изцяло осъжда подобни изказвания и подчертава своето несъгласие с подобна позиция". Музеят посочва, че тази позиция няма никакво отношение към "Дворец Токио" и асоциацията "Приятели на музея "Дворец Токио". Ръководството съобщи също така, че скоро ще бъде избран нов председател на асоциацията.

Самият Шенбо публикува във Фейсбук изявление, в което изрази съжаление за "грубите и недопустими изявления, насочени против Грета Тунберг". Бившият председател на асоциацията уверява, че не е призовавал към убийство на активистката, а по-ранните му изявления във Фейсбук просто са излезли извън контрола на разума му и по никакъв начин не отразяват неговите намерения. Бернар Шенбо също така поднася извинения на музея и асоциацията за причинените неприятности.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст