До края на годината 100% от земеделските и горски територии ще бъдат с кадастрални карти

заместник-министър Валентин Йовев по време на конференция по случай Световния ГИС ден.

До края на годината 100% от земеделските и горски територии в страната ще бъдат покрити с цифрови кадастрални карти. Продължава работата по кадастралните карти и регистри на урбанизираните територии, като към момента такива имат всички областни градове, общинските центрове, населените места по Черноморието, както и всички национални курорти – навсякъде, където има оживен граждански оборот. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и строителството, цитирайки заместник-министър Валентин Йовев по време на конференция по случай Световния ГИС ден. Събитието се организира от ГИС Алианс.    

Обявени са обществени поръчки за изработване на кадастрална карта на още над 256 по-малки населени места. Сред основните цели на правителството е да осигури на бизнеса и населението в България прецизни и подробни данни в областта на градоустройството, строителството и развитието на инфраструктурата. Още повече, че кадастърът отдавна се е превърнал в необходимост за много сектори – пазар на недвижими имоти, териториално и устройствено планиране, инфраструктура, опазване на околната среда.

Като приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е очертал предоставянето на административни услуги на хората чрез Кадастрално-административната информационна система по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства. А по този начин ще се предоставят качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Йовев е отбелязал, че се работи по изграждането на многофункционален и многослоен кадастър, който ще стимулира инвестиционните и бизнес процеси у нас. За целта към основните кадастрални карти ще се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея. Ще се включат и специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и други.

За да се гарантира сигурността на информацията и на електронното управление, се предвижда изграждането на мрежа от разпределени виртуални Центрове за възстановяване след авария (Disaster Recovery). Валентин Йовев е обяснил, че тези центрове ще резервират данни, които ще позволяват бързо възстановяване работата на засегнати от различни бедствия и злоумишлени въздействия информационни системи от критично значение за функционирането на администрацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст