ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камий Клодел: Жената гений в скулптурата

Камий Клодел: Жената гений в скулптурата

На днешния ден можем да си спомним за Камий Клодел (Camille Claudel) – френска скулпторка и художник график. Тя е по-голяма сестра на френския поет и дипломат – Пол Клодел.

Камий Клодел е родена на 8 декември 1864 г. във Фер ан-Тарденоа, Ен, Франция.

От 1876 до 1879 г. семейство Клодел живее в Ножен-сюр-Сен. Тук Камий прави първите си творчески опити и се запознава със скулптора Алфред Буше.

Интересът на Камий към изкуството среща подкрепата на баща ѝ и неодобрението на майка ѝ. През 1882 г. Камий убеждава семейството да се преместят в Париж заради професионалните си ангажименти, баща ѝ не ги придружава. Камий учи скулптура в Академия Колароси (Académie Colarossi) при Алфред Буше (по това време Екол де-Боз Ар не допуска жени). През 1883 г. се запознава с Огюст Роден, който ѝ преподава скулптура.

Около 1884 г. тя започва да работи в ателието на Роден и му помага при създаването на някои от известните му произведения, като същевременно създава и собствени творби. Клодел става модел, вдъхновителка и довереница на Роден. Двамата започват бурна интимна и творческа връзка. Той обаче отказва да се раздели със своята дългогодишна спътница в живота Роз Бьоре, което огорчава Клодел. Това, както и недооценяването на творчеството на Клодел от критиците, които я разглеждат само като ученичка на Роден, влошават връзката им. Клодел и Роден се срещат редовно до 1898 г., макар че интимните им отношения приключват няколко години по-рано.

Творчество

Камий Клодел желае да се утвърди като самостоятелен творец и творбите ѝ срещат и положителни отзиви. Критикът Октав Мирбо казва за нея: "Бунт срещу природата: жена-гений". Ранните ѝ творби са близки по дух до тези на Роден, но представят собственото въображение и лиризъм на Клодел, особено известният "Бронзов валс" (1893 г.). "Зряла възраст" (1900 г.) е интерпретирана от брат ѝ като въздействаща алегория за раздялата ѝ с Роден. "Вълната" (1897 г.) – малка скулптура от оникс и бронз, представлява съзнателно скъсване със стила, характерен за периода ѝ с Роден.

След 1905 г. душевното състояние на Камий Клодел се влошава. Тя унищожава много от своите творби, обвинява Роден в конспирации срещу нея, живее изолирано. Баща ѝ умира на 2 март 1913 година, а на 10 март, по инициатива на брат ѝ, Камий е приета в психиатрична клиника. Остава там през следващите тридесет години, до смъртта си на 19 октомври 1943 година.

Въпреки че Камий Клодел унищожава много от творбите си, около 90 статуи, скици и рисунки са запазени.

През 1951 г. брат ѝ организира изложба в музея "Роден" (каква ирония на съдбата – двамата зли "гении" – Пол Клодел и Огюст Роден), където и до днес са излагани нейни скулптури. През 2008 г. музеят организира ретроспективна изложба с над 80 творби на Камий Клодел.

През 80-те години на XX век са публикувани няколко нейни биографии. През 1988 г. е направен филм за живота ѝ – "Камий Клодел", с участието на Изабел Аджани и Жерар Депардийо в ролите на Клодел и Роден. Филмът печели две номинации за "Оскар".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст