Airbnb събори наложените изисквания на Евросъюза и то на негова територия – в съда на Европейския съюз

Европейски съд

Вече стана  правило всичко, което изисква Еврпейския съюз от държавите-членки по отношение на законодателството, у нас да  върви на забавен каданс.

Илюстрация за поредния подобен случай, у приетите  само преди седмица от Народното събрание промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс , предложени от председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и група депутати, чрез които  собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, бяха задължени да плащат патентен данък. Според одобрените текстове за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лева. Точната сума, с която ще бъдат натоварени собствениците им, ще бъде определяна от местните власти чрез наредба към Закона за местните данъци и такси, съобщи още тогава „Банкеръ“.

 До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравниха към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират.

На практика тези мерки допълниха пакета от изменения, които се отнасят до дейността на платформи като Airbnb и Booking.com.след като  Менда Стоянова и лидерът на НФСБ Валери Симеонов успяха да прекарат промени в Закона за туризма през Бюджет 2020. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" е собствениците на тези имоти да ги предлагат само ако са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани. Първоначалната идея бе да бъдат задължително категоризирани, но след негативни реакции текстът бе облекчен.

Свободното краткосрочно предлагане отдаване под наем на стаи и апартаменти, които не сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и др. да бъде забранено. Това пък предлагат председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ и  съпредседателят на парламентарната група "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Предложението е за промяна в Закона за туризма с предложенията за промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г., приет на първо четене.

В поправката е заложено неспазването условието от своя страна да води до спиране на достъпа до съответните сайтове в интернет. Така отдаването на несертифициран за туристическа услуга апартамент, предлаган в някоя от гореспоменатите платформи, прави и собственика на апартамента, и сайта нарушители, подлежащи на глоба. "Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (…) се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. При повторно нарушение "глобата е в размер от 5000 до 8000 лв, а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв. "Системно нарушение" е налице, когато в двугодишен срок са извършени три или повече административни нарушения на този закон", гласи текстът на предложението.

В мотивите на законотворците от управляващата коалиция е изрично записано, че идеите им са именно заради все по-голямата популярност на предлагането и наемането на такива имоти за настаняване.

Поправката, внесена между две четения на друг законодателен акт, в случая Закона за държавния бюджет, избягва процедурата за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти, с възможност за възражения и редакция. Много е вероятно така промяната безпроблемно да мине "по втория начин". Така отдаваните апартаменти и стаи за настаняване, както и отдаващите ги, макар да не са търговци по смисъла на закона, ще трябва да влязат в Националния туристически регистър и да станат част от Единната система за туристическа информация.

Сега обаче стана ясно, че платформата за краткосрочни наеми Airbnb е успяла да събори наложените изисквания  на Евросъюза и то на негова територия – в съда на Европейския съюз. В решението на магистратите се казва, че Airbnb не може да бъде третирана като агент на недвижими имоти, а е дигитална услуга. По този повод , осем града на Стария континент призоваха Европейския съюз да преразгледа спешно регламента за краткосрочното отдаване под наем на частни мебелирани жилища.

В съвместна декларация Париж, Бордо, Амстердам, Виена, Брюксел, Берлин, Мюнхен и Барселона призовават Европейската комисия да предложи „нова директива за електронната търговия, която да гарантира по-балансирано развитие на частните жилища за отдаване под наем на туристи“.

Тя беше беше оповестена само ден след решението на Съда по заведено дело от френската Асоциация за настаняване и професионален туризъм, съобщиха  френски медии. Според хотелиерите платформата за краткосрочни наеми нарушава френския закон за агентите на недвижими имоти Hoguet, които трябва да предоставят финансова гаранция и да притежават професионална карта.

Съдът обаче счете, че американският гигант не може да бъде принуден да се съобразява с тези правила, тъй като френската държава не е уведомила за закона при приемането на постановките в европейската директива.

Припомняйки жилищната криза, която засяга все повече големи градове в света, подписалите декларацията градове изразяват безпокойството си от „увеличаването на предлагането на жилища под наем за туристи чрез електронни платформи“, които „отнемат от наемния пазар цели жилища за жителите на градовете".

 „Това води до недостиг на достъпни жилища, защото цените се повишават, когато търсенето расте, а наличните недвижими имоти намаляват“, се казва в декларацията.

„Според общинските администрации, които ние представляваме, отказът на повечето електронни платформи да споделят данни за наемите представлява голяма спирачка“, отбелязват представителите на осемте града. Защото „без тези данни е почти невъзможно да се спазват съществуващите правила по въпроси като максималния брой дни за отдаване на имот под наем, таксите за престой или нормите за сигурност“, допълват те.

Комитетът на регионите, който представлява местните власти в рамките на Евросъюза, е предал на Европейската комисия единодушно мнение за ревизиране на директивата за електронната търговия.

Сред посочените проблеми са достъпът до данните на платформите, отговорността им, приемането на единни правила за всички страни членки на Европейския съюз и право на точен поглед върху наемния пазар.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че друга електронна платформа за краткосрочни наеми, Booking.com, е поела ангажимент да прекрати „манипулативните техники“ на сайта си като ограничаване на времето за правене на резервации и неточна информация за отстъпки, предава Ройтерс.

Изпълнителният орган на Европейския съюз  и Холандската агенция за потребители и пазари водеха разговори с Booking.com през тази година и са приели ангажиментите на компанията за привеждане на практиките й в съответствие с европейските директиви за потребителите.

„Като лидер на пазара е много важно компании като Booking.com да изпълняват отговорностите си в тази област“, заяви в комюнике еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Дидие Рейндерс.

Booking.com съобщи, че доброволно е работила с Комисията и група от национални организации, защитаващи правата на потребителите, при поемането на ангажиментите в полза на потребителите в Евросъюза.

„Но в крайна сметка Booking вярва в действащите закони и стандарти в индустрията с цел създаване на равнопоставеност и последователни стандарти за потребителите“, се казва в съобщението.

Booking.com ще направи промените до 16 юни, съобщават от Комисията. Те включват изрично упоменаване, че резервации от типа „последна налична стая“ се отнасят само за оферти в платформата. Освен това компанията ще спре да посочва времеви ограничения за офертите, ако същата цена важи и след изтичането на крайния срок.

Тя трябва също да гарантира, че офертите с отстъпки наистина ще спестят средства на потребителите, да показва ясно общата цена и ясно да обозначи дали жилището се предлага от частно лице или от професионална организация.

Рейндерс съобщи, че Комисията и националните организации, защитаващи правата на потребителите, ще продължат да наблюдават всички туристически сайтове, за да гарантират справедливо отношение към потребителите.

Как ще се развият събитията оттук насетни и ще се наложат ли нови промени след това решение на съда у нас и кога това ще стане, все още не е ясно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст