Български кмет управлява село от фургон с черешово топче

благово

Кметът на шуменското село Благово Тодор Илиев, който поема поста  преди 4 години, управлява от фургон. Никога не е имало кметство в това село. Винаги е било към Илия Блъсково, а кметът му  е управлявал двете села. В селото има над 100 души, много от тях ползват къщите и като вили. Но живот има. ​

"И така до предните избори. 2015 година ме посрещнаха тука на площада – нямаше къде. В читалището има стая, която я ползваме за библиотека – първата зима там изкарах", казва Тодор Илиев, който е пенсионер от Военна полиция, пред "Дарик". След това – получава фургон, в който да се настани кметството. А като за пръв кмет от селото му подаряват черешово топче. 

" В крайна сметка – като му се работи на човек, дори и да е във фургон, пак ще си върши работата", казва Илиев.

Благоевчанинът Стоян Георгиев хвали кмета –  "Туй село беше забравено от много институции, а той за един мандат направи това, което за години не беше правено".

Затова в селото са готови да направят подписка с искане кметът им да остане и като кметски наместник – само и само да има кой да се грижи за тях.

А Тодор Илиев не е само кмет, той съвместява няколко функции. 

"Зимата като падне снега, не могат да излязат хората да си купят хляб, налага се да се чисти пред вратите им, улиците. Налага се сам да кося. Косачката е лично моя, имах служебна, която се повреди и се принудих – купих си моя косачка и с нея върша служебната работа", разказва първенецът на Благово. Той се захваща и да подобри облика на селото. – чрез дарение, на мястото на стария магазин вече има параклис, а зад него – започва изграждането на малък парк. В него се включват с труд всички от Благово – в доброволни съботници с мотики и лопати.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст