Какво свърши Европарламентът през 2019 г.

ЕС

Евродепутатите работиха интензивно през първите месеци на годината, за да приемат законодателни актове в редица области преди европейските избори през май. Бяха одобрени изисквания за още по-големи намаления на емисиите на парникови газове от нови леки автомобили, както и от тежкотоварни автомобили.

Парламентът прие забрана от 2021 г. за продажбата на пластмасови прибори, чинийки, сламки и други продукти за еднократна употреба, за да се намали замърсяването с пластмасови отпадъци по бреговете и в моретата.

Всички нови превозни средства ще трябва да разполагат от 2022 г. с технологии за безопасност като интелигентна система за регулиране на скоростта. Парламентът одобри новите правила с цел да предотврати смъртни случаи на пътя.

Депутатите следяха внимателно събитията около Брекзит и одобриха редица мерки за ограничаване на евентуалните последици от излизане на Великобритания без споразумение.

Беше одобрено укрепване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана и увеличаване на нейния постоянен състав до 10 000 гранични служители до 2027 г.

Нова директива за защитата на авторското право цели да гарантира, че правата на творците и на издателите на новини ще бъдат защитени онлайн по начин, сходен на защитата им в реалния свят.

Хората с увреждания и възрастните ще имат по-добър достъп до продукти и услуги като банкомати, смартфони и машини за продажба, след като нова директива въведе по-високи изисквания за достъпност.

Парламентът одобри и правила, осигуряващи защита на хората, подаващи сигнали за нарушения на правото на ЕС.

Награди

Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта бе присъдена на Илхам Тохти, излежаващ присъда активист за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Предишният лауреат ‒ украинският филмов режисьор Олег Сенцов, дойде в Парламента, за да получи лично наградата си, след като бе освободен от Русия съгласно споразумение за размяна на затворници.

Филмовата награда LUX на Парламента бе спечелена от режисьора Теона Митевска (Северна Македония) за филма „Господ съществува, името ѝ е Петруния“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст