Патриарх Неофит отслужва Света литургия за Рождество Христово

неофит

Тържествената Света литургия за големия християнски празник Рождество Христово започна в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
Празничното богослужение се води от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който благослови с "двусвещника и трисвещника" събралия се в храма богомолен народ и църковен клир.

Президентът Румен Радев присъства на тържествената литургия в патриаршеската катедрала, там е също и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов, както и много вярващи, дошли да почетат Рождеството Христово.

На празничната литургия ще бъде прочетено патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово, което е обръщението на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква към всички българи – в Родината, и извън нея.

В Рождественското си послание снощи патриарх Неофит призовава с дела на милосърдие, според силите и възможностите си, да се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни – както за храна, така и за най-елементарно човешко внимание. Патриарх Неофит отправи своята благословия по време на богослужението на Бъдни вечер в катедралния храм "Свети Александър Невски".

В своето обръщение към вярващите главата на Българската православна църква заяви:

"В тази свята нощ на най-съкровеното очакване, ние, верните негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда…Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира заедно с други и с Христа Спасителя, който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот – на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда. Честит и благословен празник! Честито Рождество Христово!". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст