Васил Левски е заловен при Къкринското ханче

Музей „Къкринско ханче“

Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч организират гражданско поклонение в историческата местност "Пази мост" и на Къкринското ханче по повод 147 години от залавянето на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на общината. То ще започне от 12 часа на местността "Пази мост" и след това от 12.30 часа на Къкринското ханче в село Къкрина, община Ловеч. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Двете места са свързани с последното пътуване на  Васил Левски преди да бъде заловен от турски заптиета сутринта на 27 декември 1872 година. Тогава на Пази мост Левски с Николчо Цветков срещат група заптиета начело с Хасан Али чауш. Тази среща се е оказва фатална, тъй като е събудила подозренията на старшия жандарм.

Подозрително, защото християнин, който на връх Коледа е тръгнал да провери колко каруци оборска тор са му стоварили, е нещо необичайно. Левски казал още, че е от Ловеч, а Али чауш не познавал такъв човек.

На 27 декември 1872 г. призори Васил Левски бива заловен от турската полиция в Къкринското ханче.

През последните години Община Ловеч полага усилия за популяризира не на мястото "Пази мост", което е неразривно свързано с Къкринското ханче.      

Къкринското ханче е паметник на културата от национално значение от 1978 г., съобщават от Регионален исторически музей – Ловеч. Включено е в 100-те национални туристически обекта на БТС под № 30. 

Къкринското ханче се наема за нуждите на Вътрешната революционна организация седем месеца преди залавянето на Васил Левски. След неговия арест се изоставя и забравя.

Д-р Параскев Стоянов заедно със спътникът на Васил Левски от Ловеч до Къкрина   посещават село Къкрина и мястото на залавянето пред 1901 година.  Д-р П. Стоянов прави архитектурна скица на основите на ханчето. На 26 декември същата година поставят първата паметна плоча, която посетителите могат да видят и днес. По-късно гражданският комитет "Васил Левски" в Ловеч подема идеята за възстановяването на ханчето. Това е сторено. Уредена е музейна експозиция, тържествено открита на 10 май 1931 година. Присъстват гости от София, Плевен, Ловеч и околните  села. Събитието е отразено от националната кинохраника. Къкринското ханче има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола.

През 40-те години на ХХ век се обявява за "предателско място" и  отново е забравено. Обявено е за държавна собственост през 1954 г. и е филиал на открития в Музей "В. Левски" в Ловеч през 1956 година.  Къкринското ханче е реконструирано и с обогатен вътрешният интериор.  Промяната  е направена през 80-те години на ХХ век по скицата на д-р П. Стоянов.

Пътят на Васил Левски от Ловеч до Къкрина е маркиран през 1968 година. Всяка година на 19 февруари се провежда похода  "По пътя на Левски".

Днес единственият "свидетел" на историческите събития в двора на ханчето е вековният бряст. Повален е от буря през 1997 г., но после е укрепен чрез консервация и реставрация и днес напомня за Апостола на българската свобода.

В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, единствен останал свидетел на залавянето на Апостола, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник.

Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей "Васил Левски" в Ловеч, Къкринското ханче и Национален музей "Васил Левски" в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския музей.

Във Великотърновския исторически музей също има вещи принадлежали на Левски, както и печат на БРЦК.

Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна, София и др., значителен брой булеварди (един от тях е основния столичен булевард "Васил Левски"), площади и улици, училища (едни от тях са българските училища "Васил Левски" във Валенсия, Палма де Майорка, Кишинев, Лас Вегас, Лондон, Париж и Сан Диего), читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион  в София, Националният военен университет във Велико Търново, Връх Левски в Стара Планина и Връх Левски на остров Ливингстън в Западна Арктика.

През 2009 г. открития от български астрономи астероид е наречен 204831 Левски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст