Давос търси душата си

Давос

Дори и на откриването на 50 годишното юбилейно събиране на Световния икономически форум основателят му Клаус Шуоб не криеше тъгата си. Защото идеалите му – отворени граници, либерална демокрация и свободни пазари, до един са застрашени от войнстващ национализъм, авторитаризъм и…китайската икономическа система, конкурираща капитализма на Запада. И като десерт – подемът на недоволството срещу елитите и срещу самия форум – домакин на световните лидери и на милиардерите – властелини на планетата, които всяка година се събират под строга охрана в Давос, за да бистрят бъдещето. 

Като по традиция делегатите страдат за социалното неравенство в хотелските си стаи в планинския оазис – всяка за по минимум 500 щ. долара на вечер, ако изобщо такава бъде намерена при този наплив от посетители. Повечето се тревожат от климатичните промени, но пристигат на тълпи с частните си самолети. А простосмъртните хапват хотдог за по 43 щ. долара.

Това натъжава 81-годишният Шуоб, но не го отказва да остане "аниматор на шоуто". И да запази водещата си роля на форума в Давос, да посреща знаменитостите и да присъства на традиционните вечерни партита, организирани от милиардерите. Събитието за пореден път начисли по едно малко състояние на едрите корпорации за привилегията да изпратят своите ръководители да "разходят" костюмите и зимните си екипи из улиците и в околностите на планинския курорт. А компании като "Майкрософт" и "Икеа" отново не пестиха средства, за да превърнат магазинчетата за подаръци на градчето в приветствени витрини.

Световният икономически форум остава незаменимо място за срещи на световния политически, икономически и бизнес елит с потребители, партньори, регулатори и журналисти. Или, както обобщава Ян Бремер – основател на Eurasia Group, който от години работи с Шуоб, "Шест дни на срещи в Давос се равняват на шест месеца работа на други места за тези хора".

Традиционно, дневният ред на събитието е съобразен с множеството заплахи, които дебнат човечеството и световния ред, включително кризата с климата, растящото напрежение в Близкия изток и задълбочаващото се неравенство.  Основната тема през тази година пък е "Всички заинтересовани страни за сплотен и устойчив свят" – доста неудобна за много знатни гости, особено за поне 119-е милиардери, заявили участие в събирането, чието лично състояние се оценява на общо 500 млрд. щ. долара.

Именно заради това разминаване Давос се превърна в мишена на особено зорко изследване. Критиците му твърдят, че форумът позволява на компаниите да замазват греховете си с добронамерени обещания да работят за добруването на обществото и че той не е достатъчно разнороден. Действително, събитието си остава "мъжка работа", като и през тази година дамското участие е под 25% от присъстващите.

Да не говорим за дръзналите да порицаят открито всяко крещящо лицемерие. Показателен е примерът на холандския журналист и историк Рютгер Брегман, чието изказване през миналата година го лиши от покана на тазгодишната среща. "Петнадесет хиляди частни самолети долетяха дотук, за да чуят как сър Дейвид Атънбъро (бел. ред. – виден британски естественик) разказва как замърсяваме планетата", заяви Брегман, предизвиквайки нервен тремор сред присъстващите. 

И добави:

"Чувам как хората говорят за включване и за правосъдие и за равенство и за прозрачност, но почти никой не повдига реалния проблем за укриването на данъци…и никой не казва, че богатите просто не внасят справедливия размер. Което ме кара да се чувствам като участник в конференция на пожарникари, на която никой няма право да говори за вода".

Клипът с изказването на Брегман обиколи планетата, а той просто бе изключен от елитния форум.

Шуоб обаче защитава творението си и се опитва да отбие критиките, отчасти чрез покани към…омръзналата на всички Грета Тунберг и към подкрепящите хората с различна сексуална ориентация. И същевременно, като любезен домакин, се опитва да не дразни гостите. Пък и ако достъпът до форума е ограничен до онези, които могат да си позволят цената или да спонсорират поканите си, гласовете на семинарите ще са доста хомогенни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст