В СЕМ продължават изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР

сем

Програмите на националното радио и музикалните състави са приоритет за кандидата за генерален директор на БНР Митко Димитров. С представянето на неговата концепция, озаглавена "Радиото преди всичко" започна вторият ден от изслушванията на кандидатите за поста.

"Радиото да бъде преди всичко, преди личното облагодетелстване", обясни той. Димитров заяви, че залага на строга финансова дисциплина, на утвърждаването на "Хоризонт" като информационен лидер и на запазването на "Христо Ботев" като културно-образователна програма. Според него трябва да се намери начин за намаляване на дисбаланса между заплащането в регионалните станции и националните програми на БНР.

"Когато се спазват всички правила от директорите на програмите – от главните редактори, от зам.-главните редактори, от водещите, от репортерите, аз мисля, че проблем със свободата на словото няма да има. Не бих си позволил да звъня на никого и да му казвам как той трябва да реализира своето предаване и кого трябва да покани в ефир за свой събеседник", коментира Димитров темата за свободата на словото.

В концепцията си кандидатът за генерален директор на БНР Даниела Манолова също акцентира върху неравномерното развитие на програмите в БНР. „През изминалите десетилетия, в продължение на няколко последователни мандата вниманието на мениджмънта е съсредоточено върху програма „Хоризонт“, отчасти поради перманентната динамика на политическата ситуация, отчасти поради генералното подценяване и липса на финансова подкрепа за културата, отчасти поради индивидуалния профил на генералните директори. В резултат на това „Христо Ботев“ е сериозно изостанала програма, с пословично недостатъчно финансиране и с огромни потенциални възможности в дигиталната ера“, каза тя.

Манолова посочи пет главни цели, за които ще работи, ако бъде избрана за генерален директор: „БНР – независима обществена медия, БНР – устойчиво и адекватно финансиране, гарант за тази независимост, БНР – балансирана и обединена медия, БНР – продуцент на висококачествена медийна услуга, и развитие на БНР в синхрон с аудиторията“.

Даниела Манолова смята, че субсидията за БНР трябва да бъде процент от брутния вътрешен продукт. Тя предлага  учредяване на независим експертен орган, който да оценява предложенията на Управителния съвет на радиото за бюджета и неговото разпределение.

Третият претендент за поста на генералния директор, който е и бивш шеф на Радиото, Александър Велев предлага въвеждане на годишна атестация на служителите, от която да зависи увеличението на заплатите на всеки от тях. Това е едно от предложенията в раздела кадрова политика в концепцията на Велев.

„Разговарях с колеги от Би Би Си, за да видя там как са нещата. Там няма хонорари, но заплащането е много, много по-високо, това е ясно. Идеята е да можем да вдигнем заплащането… и да вкараме хонорарите във фонда за заплати, за да могат хората с тези заплати да покриват своите нужди. Но хонорарите би трябвало да останат за изключителни творчески прояви, за неща, които са извън длъжностната характеристика и извън работното време“, обясни той виждането си по въпроса за възнагражденията.

Сред идеите на Велев са също увеличаване на приходите от реклама, спонсорство и издателска дейност като мярка за справяне с дефицита, реализиране на приходи от реклама в интернет, създаване на нови програми в интернет за привличане на млада аудитория.

Вчера бяха изслушани останалите трима кандидати – Жени Гаджалова, Антон Митов (изпълняващ длъжността генерален директор на БНР) и Андон Балтаков. Изборът на медийния регулатор се очаква утре – 22 януари.

До конкурса се стигна, след като през октомври СЕМ отстрани предсрочно Светослав Костов от поста генерален директор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст