Шест централни банки ще изследват плащането с криптовалути

ЕЦБ Европейска централна банка

Централните банки на Канада, Обединеното кралство, Япония, Европейския съюз, Швеция и Швейцария създадоха група с Банката за международни разплащания за съвместно изследване на цифровите валути на централната банка (CBDC).

Според съобщение на "Бенк ъф Ингланд" институциите ще споделят своя опит с други членове на групата, докато изучават потенциални случаи на използване на CBDC в съответните им юрисдикции. В съобщението се казва:

"Групата ще оцени случаите на използване на CBDC, икономически, функционален и технически избор на дизайн, включително трансгранична оперативна съвместимост и споделянето на знания за нововъзникващите технологии. Тя ще се координира със съответните институции и форуми – по-специално със Съвета за финансова стабилност и Комисията по плащания и пазарна инфраструктура".

Изследователската група ще бъде съставена от съпредседателя на ръководителя на BIS Innovation Hub Беноа Кьоре и Джон Кънклив, заместник-управителят на "Бенк ъф Ингланд" и председателят на Комисията по плащания и пазарна инфраструктура. Групата ще включва висши представители на участващите централни банки и BIS.

Централните банки се стремят към разработване на цифрова валута

Редица централни банки по света започнаха да проучват, пилотират и активно преследват различни форми на цифровите валути.

По-рано този месец изданието Cointelegraph съобщи че, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подкрепя усилията на институцията за разработване на CBDC. Лагард каза, че има спешно търсене на бързи и евтини плащания и че Европейската централна банка трябва да заеме водеща позиция, а не да остава наблюдател на променящия се свят.

Докато повечето други централни банки все още обсъждат дали прилагането на цифрови валути е добра идея, Народната банка на Китай скоро обяви, че е завършила дизайна на най-горния слой на цифровия юан и неговото тестване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст