Започва производство на нови български маски, шлемове и очила

Министерство на икономиката Емил Караниколов защитни облекла

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители и учени, на която бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила.

Вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина, подобна на коронавирусите. Филтърът може да се ползва за маски за многократна употреба, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Това са казали учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство. Има готовност да се произвеждат по 30 – 40 хил. от тези маски на ден, е станало ясно по време на срещата. Маските са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската.

Министър Караниколов е изтъкнал готовността на българските учени и производители със съдействието на държавата да започнат производството на тези защитни материали.

По рано през деня след среща в Министерството на икономиката се разбра, че започва и производство на български шлемове и очила. Поне 5 фирми започват производство, чийто капацитет може да надскочи 3000 шлема на ден. За защитните очила се разработва технология, която да е готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се количествата да бъдат не само за захранване на българския пазар, но и за фирми от цяла Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст