ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Безлихвен кредит до 1500 лв. за изпратените в неплатен отпуск

кредит

Хората, оказали се в неплатен отпуск поради ограниченията, наложени от коронавируса, ще могат да теглят безлихвени кредити до 1500 лева. Мярката е част от новия социално-икономически пакет за 4.5 млрд. лева, одобрен от правителството и насочен към хората и бизнеса за справяне с извънредното положение заради кризата с COVID-19. 

Oт заемите щe мoгaт дa ce възпoлзвaт paбoтeщи хора, ĸoитo ca пycнaти в нeплaтeн oтпycĸ, нo при условие, че нe ca cъĸpaтeни, за да могат след извънредното положение да върнат взетите кредити. "Гаранцията за нас е, че вие продължавате да работите при вашия работодател, макар и да сте в неплатен отпуск, и живот и здраве след няколко месеца, когато докторите са обещали кризата да е зад нас, поне в този й вид, вие да можете да си стъпите на краката", обясни  финансовият министър Владислав Горанов.

За да може да оказва такава подкрепа на гражданите,  кабинетът увеличи капитала на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. С 500 млн. лева държавната банка ще предостави портфейлни гаранции на търговските банки за по-гъвкави условия по заемите, като сумата ще гарантира кредити за бизнеса на обща стойност 2.5 млрд. лева. Допълнителните 200 млн. лева, анонсирани впоследствие, ще отидат за мярката с безлихвените потребителски кредити.

"Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост – да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, каза по-рано вицепремиерът Томислав Дончев по повод на обявената мярка. Капитализацията е, за да могат банките да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите, подчерта той.

До 13 април банките и фирмите за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми на затруднените граждани, които от своя страна няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци. В периода на извънредното положение са спрени и запорите на банкови сметки на физическите лица, тези върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи. Междувременно кредиторите няма да могат да прибягват и до предсрочна изискуемост на кредита, както и да завеждат дела срещу длъжниците. 

Очаква се БНБ да излезе с решение, което ще позволи на кредитните институции от тук нататък да прецезират действията си, свързани с описаните икономически  мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст