Свободните артисти да не приемат държавната подкрепа като социална помощ

Люси Дяковска

След като в сряда Министерският съвет взе решение работещите в държавните културни институти да получат заплатите и осигуровките си за период от шест месеца, считано от началото на извънредното положение, днес министър Боил Банов официално обяви какви ще са мерките за подкрепа за свободните артисти. Припомняме, че от началото на извънредното положение министърът на културата проведе три срещи с техни представители.

По време на брифинга в сградата на Министерския съвет Боил Банов уточни, че под понятието „свободни артисти“ включва всички – актьори, художници, танцьори, музиканти, литератори. Той цитира данни на НАП, че като такива се самоосигуряват около 2200 души. (В регистъра на Министерството на културата, съществуващ от 2007 г., са се вписали общо 1633 културни организации с цел да могат да кандидатстват по различни програми на Министерството, обявявани периодично през годината. Тези организации са с най-различна дейност – сред тях има и издателства, и сайтове за културни новини, и рекламни агенции.)

Иначе броят на хората от недържавния културен сектор, който министър Боил Банов и министърът на социалната политика Деница Сачева планират да обхванат, е  1200 души. Това, по думите на Банов, ще са най-нуждаещите се, които за миналата година са имали до 1000 лева доход на месец. За тях е предвидено за двата месеца на извънредното положение и месец след това да им се осигури по една минимална работна заплата, заедно с осигуровките. За това е предвидена общата сума от 2 700 000 лева. В момента от Министерството на труда и социалната политика работят съвместно с Национален фонд „Култура“, за да могат да създадат документацията и регламента, по който ще бъдат одобрявани кандидатите и отпускани сумите. Очаква се това да стане до края на месеца, като заявленията ще могат да се подават онлайн и по пощата.

„Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие да се заявяват. Това не е социална помощ! Това е грижа в една тежка ситуация, както и ние очакваме след нея артистите да се погрижат за нашия дух. За нашия просперитет, за нашето позитивно очакване към живота!“ – подчерта Боил Банов.

Освен това той обясни, че който от свободните артисти не иска да кандидатства за минимална заплата в продължение на три месеца, може да опита другата опция на подкрепа – да изтегли 1500 лева месечен безлихвен кредит в период от три месеца и общата сума от 4500 лева той може да връща до десет години, като има гратисен период от пет години.

Отделно от тези мерки Министерството на културата разработва механизми за подкрепа за след извънредното положение, като идеята е тогава през Национален фонд „Култура“ да се финансират повече проекти и „инжекцията“ за административните разходи, които принципно този фонд покрива, да не е в рамките на 10%, а да стане 25-30 процента.

Освен това продължава да функционира програма „Мелпомена“ , която се осъществява между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на културата и Съюза на артистите в България. Тя е с годишен бюджет 2 000 0000 и осигурява около 230 работни места в държавните и общински театри, в музикалните и продуцентски къщи. Какво по-конкретно представлява? Ако вие сте завършили актьорско майсторство, но никой театър няма свободен щат, регистрирате се на борсата като безработен и оттам от театър „Х“ ви наемат на работа за конкретно представление, като не те ви плащат възнаграждението, а вие си го получавате по програма „Мелпомена“.

Известната  поп певица Люси Дяковска цитира думите на артиста Живко Журанов, за това че: „Сега не е време за оплакване, а време за съпричастност. (…) Артистите винаги ги е имало – сега ще е толкова хубаво да бъдем добри. Не остри, не нервни, не искащи и изискващи. А просто добри. И редом с дивото вълнение за лекари, учители, полицаи, предприемачи и всички, всички хора, мислещи, рискуващи днешния и утрешния ден, да знаем, че там някъде са творците, които ще изрисуват утрешния ден и ще превърнат живота отново в поезия, в музика, в танц, в картина. Те ще дават смисъл на нещата, щом завесата се вдигне. В смирението си сме сами. В бъдещето – не.“

Дяковска подчерта, че подкрепата от Министерството на културата не е за нея и за разпознаваемите лица от сферата на изкуството – тъй като тя, все пак, има начини да оцелее, а за артисти, като учителката по балет на дъщеря ви, например, която в този момент няма как да я посреща в школата си.

От своя страна Атанас Маев, който е икономист по образование и арт мениджър на танцова компания Derida Dance Center, цитира известната оперна певица Соня Йончева, с думите й: „Помогнете на артистите си сега, за да ви помогнат те впоследствие“. Освен това призова да не се прекъсват културните партньорства с чужбина, така че културните сътрудничества – културните магистрали, изградени през последните 30 години, да продължат да свързват артистите, а не да затънат в кал."

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст