Заменките пак ще “палнат” килимчето на управляващите

Камчийски пясъци

Безумната арогантност, с която през 2007-2009 г. тогавашните "началници" раздадоха държавните имоти, принудиха Европейската комисия да дамгоса част от сделките с клеймото „Недопустима държавна помощ“ и да  наложи на страната ни сериозни санкции.С нейно Решение от 5 септември 2014 г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C), като неправомерна държавна помощ  бяха обявени общо 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели с обща площ от над 100 000 декара.

 

Съгласно това решение, българската държава беше задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени и реалните пазарни цени в района на заменките, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките, в които са  установени разлики.

Вместо правителството да се заеме активно с изпълнението на това решение,

имитирането на дейност продължава със страшна сила.

За последно, през ноември министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че ревизията на сделките е приключила и "заменкаджиите" дължат на държавата близо 80 млн. лева.

Месец по-късно усилено се заговори, че изпълнителят на поръчката за определяне на  разликата между реалните пазарни цени и административно определените цени, при която са извършвани заменките – фирма „Агролеспроект“ ЕООД, собственост на земеделското министерство – е свършила работа като кучето на нивата. Тоест – преизчислила е "нещата" не в полза на държавата, а в угода на "заменкаджиите". 

В края на годината "БАНКЕРЪ“ огласи анализът, направен от Инициатива „Зелени закони“, според който новите цени се оказаха също толкова далеч от реалната стойност на разменените имоти, колкото и цените им по Сергей Станишево време. Тоест – 80-те милиона, за чието събиране министър Танева обеща да обяви кръстоносен поход, се оказаха… най-обикновена шепа жълти стотинки.

Подозренията, че наистина върви процес за  повторно узаконяване на кражбите, бяха потвърдени от един – на пръв поглед – страничен факт:

докладите на оценителската фирма бяха засекретени.

И се наложи достъпът до тях да бъде изискан по съдебен ред.

Заслугата да бъде  дръпната  завесата е на друга неправителствена организация – WWF България, която атакува пред Върховния административен съд отказа на Изпълнителна агенция по горите да направи въпросните доклади публично достояние. По случая бе образувано административно дело № 14202/2019 по описа на ВАС.

В края на февруари т. г. то приключи така, както всички се надявахме да приключи: с Решение № 1394 от 27 февруари 2020 г., върховните магистрати задължиха Изпълнителната агенция по горите да разсекрети докладите на „Агролеспроект“ ЕООД. Мотивът им бе, че

правото на гражданите да знаят е по-важно

от правото на ведомствата да крият информация. Особено, ако тази информация "може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Оказа се, че днешната истина е далеч по-грозна, отколкото си я представяхме в края на миналата година. Според анализ на Инициатива „Зелени закони“, огласен на 16 април, оценките в докладите на държавната фирма Агролеспроект ЕООД са направени изключително непрофесионално,

с видими грешки и с манипулации на данните,

и на информацията. Целта, според анализа, е очевидна: занижаване на пазарните оценки на голяма част от държавните имоти, а оттам – и намаляване на сумата на незаконната държавна помощ, която трябва да бъде  възстановена.

 От организацията "Зелени закони" обобщават, че в резултат от тези грешки или манипулации са се получили няколко скандални резултата:

  • В много случаи (напр. Камчийски пясъци, Балчик, Варна, Пампорово и др.) определените „пазарни оценки“ са значително по-ниски от „административно определените цени“, в резултат на което част от бенефициентите вместо да възстановят незаконно получена държавна помощ, ще могат да получат крупни суми обратно от държавата (напр. "Мирта инженеринг ЕООД", Евг. Станева, "Трейшън клифс голф енд спа ризорт" ЕАД, Г. Ганчев и др.);
  • В няколко случая на заменки, извършени в сходен период и за държавни гори, разположени в близост едни до други, определените „пазарни оценки“ се различават значително, което е индикация за толериране на едни бенефициенти спрямо други: 
  • Пазарната оценка за държавните гори, придобити от Гладиола Стойчева Генова на 18. 11. 2008 г. е 38 лв./кв.м, а за придобитите в съседство гори от "Мирта инженеринг" ЕООД и "Бета форест" ЕООД на 07. 05. 2007 г. – между 1 и 2 лв./кв.м.;
  •  Пазарната оценка на държавните гори в местността "Сребристият бряг", придобити на 17. 07. 2007 г. от "Ол сийз пропърти" ООД и "Ол сийз пропърти 2" ООД е 19.35 лв./кв.м, а на разположените в съседство държавни гори, придобити от Димитър Димитров и "Теди-СМ" ЕООД през 2008-2009 г., съответно – 1 лв./кв.м и 6 лв./кв.м.;
  •  Пазарната оценка на придобитите държавни гори от Явор Хайтов (както и за "Господинов" ЕООД, Коста Геров, "Браверс" ЕАД и Община Варна) са два пъти по-ниски – около 18 лв./кв.м, спрямо оценките за горите, придобити в същия квартал от „Артстрой турс“ ООД, „Ви ен жи“ ООД, Мария Войникова и Георги Бабев – около 30 лв./кв.м, въпреки факта, че всички тези заменки са в кв. "Виница", разположението на имотите и изключително атрактивно и всички те са направени в рамките на няколко месеца – между септември 2008 и януари 2009 г.;
  •  Пазарната оценка на придобитите от Христо Калеев държавни гори – на самия бряг на плаж "Приморско – Юг" е 4,30 лв./кв.м, а придобитите от Валентин Бялков – само 5 месеца по-късно – трудно достъпни държавни гори на 2 км от плажа "Приморско-Юг", са оценени на 5.10 лв./кв.м, без оглед на факта, че и двете цени са крайно занижени.
  •  Пазарната оценка на придобитите от Росица Станева държавни гори в центъра на Панчарево е 2 лв./кв.м, което е с 50 пъти по-малко от пазарните оценки на сходните по разположение гори, придобити от "Инвест строй 7" ООД и "И. Р. Строй" ООД в с. Бистрица и с. Герман, съответно – 92 лв./кв.м и 109 лв./кв.м.

Изводът, който са направили хората от “Зелени закони” е, че най-добрият начин да се изпълни решението на Европейската комисия за възстановяване на държавната помощ е Министерството на земеделието да предложи на бенефициентите да върнат държавните имоти, придобити  чрез замяна. А в случай на отказ заграбеното да бъде върнато, да бъде извършена нова пазарна оценка, този път – от наистина независими експерти. И предупреждават, че ако българските институции отново неглижират установените от тях нарушения, те отново ще сезират европейските институции в името на реалния държавен и обществен интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст