Лансароте – “остров на огнедишащите планини”

Необичновеният пейзаж на Лансароте с лозята

Лятото наближава. От различни места лекарите ни съветват да забравим за лятната почивка и да си стоим вкъщи. Но това не ни пречи да мечтаем за слънчеви и топли места на хиляди километри от България.

Лансароте (на испански: Lanzarote) е едно такова място. Това е най-източният от Канарските острови, който е с обща площ  846 кв. километра и население от 142 517 души. Само на 125 км от бреговете на Мароко и на 2000 км от континентална Испания – това е четвъртият по големина остров от Канарския архипелаг. Този остров с вулканичен произход още се нарича и "остров на огнедишащите планини" – на територията му са разположени триста вулкана. Затова голяма част от острова е покрита със застинала лава.

Столица е град Аресифе (Arrecife), разположен в източната част на острова. Това е търговско и пътническо пристанище, в което пускат котва търговски кораби и круизни лайнери. Градът изинкнал на мястото на селище, основано през XIV век от женевския търговец Малоселло. Аресифе дълго време бил използван като убежище от бурите от пътешественици и пирати.

В града са главните исторически обекти на Лансароте – старите крепости Сан Хосе и Сан Габриел. По крайбрежието на Аресифе има няколко плажа, отличени със "син флаг" от Европейския съюз. В ресторантите на града пък може да се опитат ястия от прясна риба, уловена от местните рибари, и да се дегустира вино, произведено от лозята, отглеждани върху вулканичната лава. Те са

Лансароте е и най-рано появилият се остров от архипелага. На негова територия се намира вулканът Таманфая, забележителен поради скорошната си активност, като районът около него е обявен за национален парк. Той се посещава предимно от туристи от САЩ и Канада. През 1993 година целият остров Лансароте е обявен за биосферен резерват.

Климатът е тропичен и пустинен, уравновесяван от морето и от пасатите през лятото, без големи температурни разлики. Средногодишната температура се колебае от +20 °С през зимата до +26 °С през лятото. През цялата година е възможно къпането в океана – температурата на водата е около 20-23 °С.
По цялата 250-километрова брегова линия има плажове с бял, черен и червен пясък, като те се простират върху 30 км по крайбрежието. Всички плажове са общински и  безплатни. Уиндсърфингът също може да се практикува като много подходящ е плажът Playa de Famara със своите постоянно духащи ветрове.

Въпреки че е известен като "Острова на стоте вулкана", Лансароте има около триста вулканични върха. Подобно на другите острови и този е бил обитаван от северноафриканските аборигени гуанчи (берберско племе), като на Лансароте се съхраняват важни останки от тяхното общество. Островът е кръстен на генуезкия мореплавател Ланселот Малосельо (Lancelotoo Malocello), който пристигнал тук през 1312 г. и дал името си на острова. През 1402 г. в резултат на испанското нашествие, островът се присъединява към испанската корона. Днес Лансароте е известна дестинация, посещавана от хиляди туристи през цялата година.

Националният парк Тиманфая, с площ от 50 кв. км, е съставен от вулканична почва и представлява голям интерес за туристите. Статуята "El Diablo" от Сезар Манрике е негов символ.

Канарските острови (на испански: Islas Canarias) са архипелаг в Атлантическия океан и една от автономните области на Испания. Те са испанско владение от 1405 година. Името им идва от порода кучета, селектирана за охрана на каторжници. Според легендата на коренните жители, на връх Тейде живее богът, родител на седемте острова. Сянката, която Тейде хвърля е 200 километра навътре в океана. Най-големият остров – Тенерифее, е и най-населеният. Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария. Островите са изградени от базалт. Тропическият климат позволява тук да се отглеждат банани, цитрусови дървета, лозя, тютюн). Канарските острови са важна транзитна база, като големите пристанища са в Санта Крус де Тенерифе  и в Пуерто де Лас Палмас).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст