Еврокомисията очаква 7,5 млрд. евро от дарителската кампания срещу COVID-19

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Европейската комисия съобщи, че очаква дарителската кампания за борба с COVID-19 да събере 7,5 милиарда евро.

Световната здравна организация (СЗО) и световни организации от областта на здравеопазването отправиха съвместен призив за осигуряване на бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу заболяването. За събирането на средства в подкрепа на това начинание Европейският съюз и неговите партньори ще организират дарения. Държавите и организациите по света са приканени да осигурят помощ от 7,5 милиарда евро първоначално финансиране.

От 4 май ЕК ще събира данни за държави и фондации, готови да осигурят дарения. На тази дата комисията ще обяви следващите стъпки в кампанията. На 26 март на извънредно заседание държавите от Г-20 се споразумяха за създаването на световна инициатива за финансиране и ускоряване на разработването и предоставянето на ваксини, диагностика и лечение на новото заболяване, се посочва в съобщението.

На 24 април СЗО постави началото на световно сътрудничество за ускорено разработване и производство, както и за справедлив повсеместен достъп до нови ключови здравни технологии, свързани с COVID-19. Сред участниците в инициативата са фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Коалицията за изобретения в областта на епидемичната готовност, Глобалният алианс за ваксини и имунизации, Глобалният фонд, Световната банка. ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на конференция за дарения, добавя комисията.

Европейската комисия съобщи днес, че очаква до 24 юни заявки от държавите в ЕС за подкрепа по фонд "Солидарност". Средствата от фонда се предвижда да послужат за укрепване на националните системи за здравеопазване.

След като разполага с всички заявки, комисията ще изготви предложение за справедливо разпределение на средствата по фонда, уточни говорител на ЕК. Той допълни, че предложението до Съвета на ЕС и Европейския парламент може да се очаква "след лятото".

По неговите думи е възможно държавите да осребрят по-късно разходи, направени за здравните им системи преди представянето на предложението.

До края на тази година фондът разполага с 800 милиона евро. Предвижда се средствата да бъдат предоставени за осигуряване на медицинска помощ и здравно оборудване, в подкрепа на уязвимите групи, за мерки срещу разпространението на болестта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст