КЕВР няма да допусне необосновано поскъпване на парното

Парламент Иван Иванов предедател на КЕВР Иван Иванов

При утвърждаването на цените в сектор "Топлоенергетика" от юли, Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне цените на топлинната енергия да бъдат увеличени необосновано и неприемливо за клиентите. Това се казва в писмото на председателя на регулатора Иван Иванов до омбудсмана Диана Ковачева в отговор на запитване за заявените от топлофикационните дружества по-високи цени за топлинна енергия от 1 юли. 

"При осъществяването на своите правомощия по ценово регулиране Комисията стриктно спазва Закона за енергетиката, подзаконовите нормативни актове и принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.  Дружествата са задължени да подадат своите заявления до 3 месеца преди изтичането на стария ценови период, т.е. не по-късно от 31 март. В заявленията си за утвърждаване на цени за периода от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. топлофикационните дружества, които използват за изгаряне основно гориво природен газ, са използвали действащата към момента на подаване на заявленията по-висока цена на природния газ, а не утвърдената на 1.04.2020 г от КЕВР с 42,78 процента значително по-ниска цена", съобщи Иванов.

Той подчерта, че това обстоятелство обективно не е имало как да бъде отчетено от топлофикационните дружества, посочени в писмото на обмудсмана. 

"Регулаторът няма да уважи неправомерни и икономически необосновани разходи на дружествата и няма да допусне увеличение на цените на топлинната енергия през новия отоплителен сезон 2020-2021 г., тъй като счита подобни искания на дружествата за напълно неоснователни", казва още Иван Иванов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст