Германия разреши приемането на български сезонни работници

сезонни работници

Министерството на вътрешните работи на Германия, заедно с Федералната полиция, са установили процедура за вход на български сезонни работници в страната, съобщиха в понеделник (27 април) от Главна дирекция "Гранична полиция".

Съгласно тази процедура, сезонните работници могат да влязат на територията на Германия само през международните летища: Хамбург, Берлин-Шьонефелд, Лайпциг, Дюселдорф, Франкфурт-Хан, Карлсруе/Баден-Баден, Нюрнберг.

В средата на месеца от Европейската комисия призоваха българското правителство да не спира сезонните работници по време на епидемията от COVID-19.
 
"Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите-членки трябва да позволят на работниците от други държави-членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка", каза говорителят на Еврокомисията, призовавайки просто за спазване на санитарните изисквания на властите.

Свободното движение на хора в границите на Европейския съюз (ЕС) е от съществено значение за икономики като германската, италианската и френската. Много хора именно от Балканите се препитават в сектори, като земеделието и услугите.

Становището на Брюксел е, че държавите-членки трябва да третират работниците в селското стопанство като възлови за тяхната икономика.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст