Инспекцията по труда откри 100 души без договори при проверки на КПП-тата на София

ГИТ

Главната инспекция по труда установи хора без трудови договори и фалшиви данни за работодатели при проверки на контролно-пропускателните пунктове, съобщиха от пресцентъра на ГИТ. Една трета от проверените декларации за пътуване в София са попълнени с фалшиви данни. Истинността на данните, декларирани от хора, които са посочили "отиване на работа" като причина за влизане в столицата, са проверявали още в деня на декларирането им – събота, 25 април, екипи на дирекциите "Инспекция по труда" София и София-област.

В ранните часове на деня те са участвали, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като са събрали данни от декларациите на 350 души. От тях за 100 души, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор.

За 45 проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването. В рамките на деня са проверени общо 27 обекта на контрол, за които преминаващи през пунктовете както с трудови, така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд.

Да работят са установени деветима без действащи договори. Повечето, декларирали пътуване за работа, не са открити на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти. За 21 души работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях.

Проверките продължават.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст