КЕВР да оповести какво поскъпване на тока от 1 юли 2020 г. са поискали 11 енергодружества, призова Манолова

Мая Манолова

Какво повишение на цените на електрическата и топлинната енергия (в случая на „ЕВН България Топлофикация”) са поискали от КЕВР 11 енергийни предприятия, считано от 1 юли 2020 г.? Това попита КЕВР председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. Тя изпрати заявление за достъп до обществена информация до комисията.

В него Манолова призовава КЕВР да предостави информация за заявленията, подадени от 11 дружества, за нови цени на електрическата и топлинна  енергия, заедно с всички изходни данни за тяхното формиране, за ценовия период от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. Манолова иска данни за следните предприятия:

„ЧЕЗ Разпределение България” АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „Електроразпределение ЮГ” ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „Електроразпределение СЕВЕР” АД, „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД, „АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, „Национална електрическа компания” ЕАД, „Електроенергийния системен оператор” ЕАД и „ЕВН България Топлофикация” ЕАД. 

Съгласно закона, заявленията е трябвало да бъдат публикувани на сайта на КЕВР, но това е направено, като са заличени част от данните, касаещи цените, с което е нарушен чл.15, ал.2 от Закона за енергетиката.

„КЕВР следва да оповести информацията публично, а министърът на енергетиката да съдейства данните за поисканите увеличения на тока от 1 юли да станат публични. Така няма да остане съмнение, че се взимат на тъмно решения по толкова чувствителна за обществото, бизнеса и домакинствата услуга като  ел. енергията и нейната цена”, подчертава Манолова.

По думите й, след скандала с поисканото от топлофикациите увеличение на парното с от 10 до 140 %, което и прокуратурата призова да не се предприема, правителството и КЕВР трябва да гарантират, че няма да се допуснат нови опити за злоупотреби с обществената чувствителност в условията на извънредно положение.

Припомняме, че миналата седмица Манолова призова КЕВР и премиера Бойко Борисов да се отсрочи с 6 месеца плащането на сметките за парно, газ и топла вода, докато не се проверят необяснимо високите сметки на гражданите за март, както и да се наложи мораториум върху всякакво увеличение на цената на парното до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст