КТ “Подкрепа“ иска компенсации за работници в неплатен отпуск

КТ "Подкрепа"

Федерациите в леката промишленост, химията, металургията и енергетиката от КТ „Подкрепа“ настояват за компенсации за работниците в предприятията, засегнати от кризата с коронавируса, които са в неплатен отпуск. В писмо до министрите на финансите и социалната политика – Владислав Горанов и Деница Сачева – те предлагат тези компенсации да се изчисляват пропорционално на дните в неплатен отпуск на база минималната работна заплата. 

Синдикалистите предлагат от фонд "Безработица" на ДОО да се изплащат компенсации и на работещите на непълно работно време, които да допълват възнагражденията им в кризата. Предложението е, ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1 500 лева – да се допълват 80% от нея.

Индустриалните федерации на "Подкрепа" настояват и да се регламентират мерки за справяне с кризата след прекратяване на извънредното положение. Мотивът е, че възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци, а може би и година, защото те са почти сто процента експортно ориентирани, а кризата е в цял свят.

Те например предлагат облекчена процедура, която да се прилага след отмяната на извънредното положение за финансово подпомагане за наемането на работници и служители, регистрирани като безработни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст