Мицотакис обявява утре плана за отмяна на ограниченията в Гърция

Кириакос Мицотакис

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви утре плана на правителството за постепенна отмяна на ограниченията, наложени заради пандемията от коронавирус. Това съобщи пред телевизия Скай днес правителственият говорител Стелиос Пецас.

Той уточни, че постепенното вдигане на мерките ще се осъществи от началото на май до края на юни.

От 4 или 5 май гръцките граждани ще могат да се придвижват, без да изпращат есемес за целта на излизането си или да представят документ за основанието да се придвижват.

Пецас обаче каза, че остава да бъде уточнено дали едновременно с това ще бъде разрешено и излизане извън префектурата, т.е. дали гражданите ще могат да пътуват до островите или до селата си.

По отношение на трите почивни дни за 1 май Пецас каза, че ограниченията са в сила до 4 май и остава забраната за събиране на повече от 10 души на едно място. За последното ограничение говорителят уточни, че то ще остане в сила за известен период и след 4 май.

Различните степени на образованието ще възстановяват работата си на етапи и след всеки от тях ще се оценява ефектът от отварянето на училищата.

Магазините от търговията на дребно ще отворят на 4 и 5 май, като ще отпадне и ограничението на броя клиенти в супермаркетите според площта им. Големите търговски центрове обаче ще отворят по-късно.

Стелиос Пецас каза и че на втория етап от вдигането на ограниченията ще бъдат отворени и църквите, а главната дирекция по спорта е изготвила програма и за възобновяване на спортните събития.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст