Разходите за отбрана в света са се увеличили до 1.91 трилиона долара

руско оръжие

Разходите за отбрана в света са достигнали през миналата година най-високото си равнище през последните три десетилетия. Това съобщава агенция ДПА, цитирайки проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). Според изчисленията военните разходи са достигнали 1.91 трилиона долара през миналата година, а това означава, че са нараснали с 3.8% спрямо 2018-а. На първите места с най-големи харчове са САЩ, Китай и Индия.

Анализаторите от СИПРИ обаче отбелязват, че може би военните разходи вероятно са достигнали пика си, като се позовават на прогнозите за икономически спад в света заради пандемията от коронавирус в момента. Никой не се съмнява, че Ковид-19 ще има силно отражение върху националните бюджети и върху всички разходи през 2020 година. Още повече, че правителствата ще трябва да се съобразят и с нарастването на средствата, които трябва да се отделят за здравеопазване, образование и инфраструктура.
Според изследването увеличаването на парите за отбрана  е вследствие на нарасналите през последните две години разходи на САЩ, както и появата на Китай и Индия сред първите три държави, които заделят най-много средства за отбрана. А тук влизат разходите за заплати, операции, закупуване на оръжие и оборудване, както и за изследвания и развитие.
САЩ изразходват до момента най-много средства за отбрана – 732 милиарда долара, което е 38% от общите разходи в света. Всъщност американците са похарчили толкова, колкото следващите десет държави в класацията, взети заедно.
Китай е на второ място с 261 милиарда долара, или 14% от световните разходи за отбрана. Индия е трета – само със 71.1 милиарда долара, а след нея са Русия и Саудитска Арабия.
Първите пет страни са направили 62% от общите военни разходи в света. В тази петица само Саудитска Арабия е намалила военните си разходи с 16% до почти 62 милиарда долара.
В топ 10 са още Франция, Германия, Великобритания, Япония и Южна Корея. Германия е увеличила военните си разходи с 10% през  миналата година до 49.3 милиарда долара и то е най-голямото сред първите 15 държави в класацията, посочват от СИПРИ. Обяснението е в натискът върху Берлин да отделя изискваните от НАТО два процента от БВП за отбрана и на заплахата, която се смята, че идва от Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст