Размерът на глобите за нарушения по пътищата трябва да е обвързан с доходите

проф. Атанас Семов

Размерът на глобите за нарушения по пътищата не трябва да бъдат увеличавани, а трябва да е обвързан с дохода на нарушителя, така че всеки да го заболи еднакво. 100 лв. за един човек е удар, а за друг – това са джобните за деня, подчерта конституционният съдия проф. Атанас Семов. За „Тази сутрин“ той подчерта, че в никакъв случай по-суровите глоби за джигитите на пътя не са достатъчни. По думите му няма достатъчно политическа и управленска воля да се вземат мерки.

Според него най-вероятно мерките не се харесват на хората, защото са ограничаващи. „Трябва да има промяна в законодателството, така че глобите да се събират. Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. Събираемостта е под 50%, а в цивилизования свят тя е над 95%“, подчерта проф. Семов и посочи, че по официални данни на Еврокомисията, България е единствената страна в Европа, в която смъртността по пътищата не намалява.

Конституционният съдия отбеляза, че от пътнотранспортни произшествия всяка държава членка на ЕС губи между 1% и 2% от своя БВП всяка година, като това у нас означава около 1,5 млрд. лв. преки загуби. „Има опростена система, която свързва камерите на КАТ с административно наказващия орган, а него – с пощите. Важно е да се отбележи, че законовият режим за поставяне на камери е усложнен. По трудно е да се сложи камера, отколкото да се вземе разрешително за строеж. Кому е нужно това?“, запита той.

Атанас Семов даде за пример Франция, където са поставили голям брой камери, които са били обвързани с пощите, а и са довели до значителен спад в смъртността по пътищат и допълни, че това би спомогнало и за демографската криза у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст