Европа развърза кесията и за “младенците” в бизнеса

стартъп

Правителствата на редица държави готвят спасителни планове, след като множество стартъпи и компании "еднорози" (стартъп компании, чиято стойност надвишава 1 млрд. долара) се оказаха пред риск от реален фалит заради световната пандемия.

 

Държавната помощ за тези компании се оказа особено нужна, тъй като традиционната финансова подкрепа не винаги им е полезна. За разлика от по-зрелите малки и средни компании, стартъпите обикновено не могат да разчитат на широка клиентска база, съществуващи финансови резерви и доказан резултат. И не на последно място, с разгарянето на пандемията "дежурните" инвеститори в стартиращи компании – банки, фондове за рисков капитал, бизнес ангели и др., също затегнаха колани в името на собственото си оцеляване.

Така че днес търсим отговор на въпроса "Как световните икономики ще помогнат на стартъп екосистемата да оцелее и да не повлече към дъното и донорите си?"

 

Германия

Страната е заделила 2 млрд. евро в помощ на стартъп компании. Инвеститорите във венчърен капитал, осигуряващи средства – например държавната банка за развитите Ка еф Ве (KfW) – също ще получат допълнителни средства. Идеята е те да бъдат използвани съвместно с частни инвеститори за финансиране на стартъпи. Освен това кредитори, предоставящи инвестиции от типа "Фонд на фондовете" – като Ка еф Ве кепитъл (KfW Capital) и Европейския инвестиционен фонд – ще могат в бъдеще да придобиват акции на фалирали инвеститори с допълнителни държавни ресурси.

Благодарение на немското правителство, достъпът до венчърен капитал и други форми на финансиране, ще бъде улеснен за по-младите стартъпи, които все още нямат нужната подкрепа от венчърни инвеститори.

 

Швейцария

Швейцарският федерален съвет изпрати ясен сигнал за намерението на правителството да помогне на обещаващи стартиращи компании да преживеят настоящата криза и да запазят иновативния капацитет и дългосрочната стойност на стартъп екосистемата.

През последните няколко седмици страната предприе различни мерки за ограничаване на икономическите ефекти от пандемията. Сред тях са държавно мостово финансиране с нулеви или ниски лихвени проценти за възстановяване на ликвидността, обезщетения за намаляване на разходите за труд и удължаване на сроковете за плащане на данъци и осигуровки.

На 22 април 2020 г. правителството обяви нов инструмент за смекчаване на риска от несъстоятелност на обещаващи стартъпи. Чрез него стартиращите фирми могат да кандидатстват за гаранция до 1 милион швейцарски франка, при което Конфедерация Швейцария ще гарантира 65%, а кантоните (или други спонсори, избрани от кантоните) ще гарантират останалите 35% от заемите, ако решат да се включат в схемата. Ангажиментът на държавата е да предостави гаранции в общ размер до 100 милиона швейцарски франка, а отделни кантони – Цюрих, Берн, Фрибург, Ва и др. – са разработили и собствени мерки за подкрепа на стартъпи, чиито седалища са на тяхна територия.

 

Франция

Правителството ще въведе план за ликвидна подкрепа на стартъп сектора, възлизаща на близо 4 млрд. евро. Припомняме, че инвестициите в дигитални компании преживяха бум във Франция през последните години. Те бяха подпомогнати от данъчни облекчения и благоприятни за бизнеса мерки, въведени от президента Еманюел Макрон, който се закани да превърне страната в "стартъп нация".

Стратъп програмата на френското правителство включва схеми за:

– краткосрочно рефинансиране – 160 млн. евро,

– предсрочно изплащане на някои данъчни кредити – 1.5 млрд. евро,

– ускорено плащане на вече планираните инвестиции в сектора – 150 млн. евро,

– гаранции за разходи от паричния поток – 2 млрд. евро.

 

Великобритания

Правителството на Великобритания обяви пакет от 1.25 млрд. паунда в помощ на стартъп сектора.

Спасителният план бе обявен на 20 април от британския финансов министър Риши Сунак и е съставен от две инициативи. Първата е заемна схема на стойност 500 млн. паунда за стартъп компании в начален етап на развитие, но с перспективи за бъдещ растеж . Чрез нея правителството ще осигури половината от тази сума, а стартъпите трябва да съберат другите 250 млн. паунда. Схемата трябва да продължи от май до септември.

Стартиращите компании, които не отговарят на изискванията по първата схема (т.е. не са намерили нужното съфинансиране) ще имат право да теглят кредити от 125 000 до 5 млн. паунда.

Втората схема възлиза на 750 млн. паунда. Тя е предназначена за стартиращи компании с научноизследователска и развойна дейност. Парите ще стигат до бизнеса под формата на заеми и безвъзмездни средства от Британската агенция за иновации. Очакванията са първите плащания да започнат в средата на май.

Португалия

Страната обяви план за подкрепа на стартъпи в размер на 25 млн. евро. До мярката се стигна след като социалните мрежи бяха залети от вълната  #tech4covid19 – онлайн призив за подкрепа на иновативния бизнес. Част от португалския план предвижда отпускане на финансова подкрепа "чрез стимул". В този случай се предвижда стойността на финансирането да е еквивалентно на минималната работна заплата на служител. Чрез друга мярка "Vale Incubação – Covid19" ще бъдат финансирани безвъзмездно – с по 1500 евро – компании, които имат не повече от 5-годишна бизнес биография.

В борбата с COVID-19 Португалия създаде и заем "Мецанин" за стартиращи фирми. Благодарение на него, стартъпите ще имат възможност да изтеглят спасителен кредит в размер от 50 000 до 100 000 евро. Идеята е след 12 месеца заемите да бъдат върнати под формата на "социален капитал" (доставки или услуги).  

 

 

Обучение за стартъпи

Наскоро платформата за свързване на стартиращи компании с основните европейски програми – Fondoseuropeos.eu, обяви, че ще проведе дигиталното обучение "EU Funds for your Startup". Курсът е предназначен за стартъпи, разрастващи се бизнеси в сферата на високите технологии и иновациите. Чрез него участниците ще се запознаят с механизмите за участие в големите европейски, финансиращи програми и с начините за намиране на най-подходящо финансиране. На "новобранците" ще бъдат представяни "Истории на успеха" на други – вече бивши – стартиращи компании. 

Курсът включва още подготовка на "Европейски профил" и актуализирана информация за текущи планове, програми и проекти на ЕС. Освен това предоставя възможност  на участниците да се включат в Европейската програма "Еразъм за млади предприемачи" (European Erasmus for Young Entrepreneurs Program).

Едномесечното обучение ще стартира на 18 май и ще се проведе изцяло онлайн, на английски език.  Таксата за участие е 400 евро.

Fondoseuropeos.eu е дигирален хъб за иновации,  признат от Европейската комисия и Програмата "Хоризонт 2020" като средство за подпомагане на дигиталната трансформация на стартиращи фирми, МСП и високотехнологични иноватори. През 2019 г. платформата е управлявала средства от публични фондове в размер на около 100 млн. евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст