Италия е на косъм да изгуби инвестиционния си рейтинг

финанси

Международната рейтингова агенция "Фитч" понижи на 29 април кредитната оценка на Италия от "ВВВ" на "ВВВ-" със стабилна перспектива или само едно ниво над високорисковото (junk) пространство. Компанията е мотивирала решението си със "значителния натиск на пандемията от COVID-19 върху италианската икономика и върху фискалната позиция на държавата". Редукцията отговаря на растящите съмнения за платежоспособността на Ботуша, който се опитва да се възстанови от икономическите и социалните поражения от коронавируса.   

"Фитч" очаква, че италианският БВП ще се свие с 8% през 2020-а и отбеляза, че рисковете за отклонение от тази базова прогноза са в посока надолу, защото тя е направена при предпоставката заразата да бъде овладяна през второто полугодие. Което предполага силно икономическо възстановяване през 2021-а. Ако обаче последва втора вълна на инфекцията и разпространението й наложи повторно въвеждане на мерки за ограничаване на стопанската активност, числата за БВП през тази и през идната година ще са по-слаби. 

Рейтинговата агенция пресмята, че съотношението на италианския дълг към БВП ще е се повиши с около 20% през 2020-а – до 156% от БВП в края на годината. Италия се нарежда на трето място сред най-задлъжнелите държави в света – след Япония и Гърция. Според базовия сценарий на "Фитч" този коефициент ще се стабилизира на въпросното много високо равнище в средносрочен план, което вади на показ значителните опасности за обслужването на дълга. Агенцията не е планирала оценка на платежоспособността на Рим, но я е направила заради създалата се "значителна промяна на този показател на държава-емитент на дългови емисии".  

Италианското стопанство беше доста отслабено още преди COVID-19 да удари тежко страната през февруари и да я превърне в епицентър на пандемията в Европа. Реалният БВП се е повишил едва с 0.3% през 2019-а, като на практика икономиката е била в стагнация през последните две години. 

Стабилната перспектива на новата кредитна оценка "ВВВ-" на Италия е присъдена отчасти заради очакванията, че покупките на активи от Европейската централна банка ще улеснят фискалния отговор на Рим на заразата и ще намалят риска за рефинансиране на дълговете като поддържат кредитните разходи много ниски поне в краткосрочен план.

Въпреки потвърдените над 200 хил. заболели от вируса, Рим започна да вдига поетапно ограничителните мерки и разреши на някои по-малки магазини да започнат отново работа, макар че карантината и забраната за пътувания остават в сила до 3 май. В неделя (26 април) премиерът Джузепе Конте обяви по-нататъшни стъпки по посока на рестартиране на стопанството или "фаза 2", според която от 4 май се отварят парковете и се разрешава на компании и заводи да възстановят дейността си при условие, че се спазват всички мерки за физическо и социално дистанциране. От същата дата баровете и ресторантите ще започнат да изпълняват услуги за доставки по домовете, а на 18 май ще отворят и музеите. Училищата обаче ще останат затворени до септември.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст