Идват времена на дефицити

Среща на бизнеса с правителството Бойко Борисов

На този етап БНБ няма намерение да активира споразумението за суап линия с Европейската централна банка. Освен като предпазен инструмент за обмен на евро срещу левове при фиксирания курс, без да се намаляват валутните резерви, споразумението следва да се разглежда и като израз на доверие към България и централната й банка, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Гуверньорът потвърди, че банките, опериращи у нас, в момента нямат нужда от еврова ликвидност – брутният международен валутен резерв на БНБ е на историческо високо равнище, нивото на резервите на банките в баланса на управление "Емисионно" също е високо. Гуверньорът е категоричен, че по време на престоя на страната ни в т.нар чакалня на еврозоната българският лев не може да се обезцени. Като аргумент той отново изтъкна, че брутният международен валутен резерв на БНБ е на историческо високо равнище. Тоест срещу всеки един български лев има 1.5 евро, а БНБ не планира да намалява това валутно покритие.

 Резервите на БНБ са 54 млрд.лв., резервът на банките е над 16 млрд. лв., като над половината от сумата са свръхрезерви. "От тази гледна точка банковата система е добре подсигурена", подчерта Радев и добави, че вече е съобщил на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, че засега няма да обменя левове по силата на валутния суап.

Управителят на БНБ открои два ключови момента в посланията на Европейската централна банка. Първо, че суаповата линия ще остане в сила колкото е необходимо. По думите му това показва, че не става дума за временен или еднократен ангажимент, а за близко и стратегическо сътрудничество между двете централни банки. Според него много централни банки се стремят към подобно нещо, но малко го постигат.

"Второто важно нещо е, че България се подготвя да участва във валутния механизъм ERM II, с това завършва и съобщението на ЕЦБ. Готови сме да влезем в ERM II. Важен бе политическият ангажимент от министър-председателя и правителството акцентиран в последния месец. Така процесът, който се забави в последните месеци, сега е напълно възстановен. Очаквам развитие в рамките на следващите три месеца", подчерта Димитър Радев пред bTV.

Над 50 хил. заявки за отсрочване на кредити са постъпили в търговските банки от въвеждането на т.нар. мораториум, като над 25 хиляди вече са одобрени. Такива заявления ще се приемат до 22 юни, така че очакванията на Димитър Радев са тези числа да нараснат.

По отношение на увеличаването на държавния дълг, управителят на БНБ посочи, че идват времена на дефицити, които трябва да бъдат финансирани, включително и чрез международните пазари. Радев уточни, че всички действия са координирани и даде пример с валутното споразумение с ЕЦБ, което има за цел да създаде по-добри условия за финансиране.

"Едно е държавата да излезе на международните пазари с недобра репутация, друго е, когато е с добра репутация и с доверие към нея. Очаквам правителството да излезе на международните пазари, защото сме в добра финансова позиция", обобщи Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст