Илон Мъск определи ограничителните мерки в САЩ като “фашистки”

Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Тесла (Tesla) Илон Мъск определи разпоредбите в САЩ хората да не излизат от домовете си, за да се спре разпространението на коронавируса, като "фашистки" на фона на третата поредна тримесечна печалба на компанията му, предаде Ройтерс.

Коментарът му хвърли сянка върху успешното тримесечие, което изненада много инвеститори, тъй като другите автомобилни компании са засегнати от спад на търсенето и принудителното спиране на заводите.

Акциите на Тесла поскъпнаха с 8,8 на сто до 871 долара снощи след приключване на официалната търговия.

Тесла изпревари очакванията на анализаторите за приходите през първото тримесечие, след като отчете стабилен брой доставки през разглеждания период въпреки трусовете заради коронавируса.

Приходите са нараснали до 5,99 милиарда долара спрямо 4,54 милиарда долара през същото тримесечие миналата година. Анализаторите очакваха приходите да достигнат 5,90 милиарда долара през последното тримесечие според данните Ай Би И Ес (IBES) от Рефинитив (Refinitiv).

При обявяването на резултатите снощи Тесла посочи, че Модел уай (Model Y) вече допринася за печалбата, отбелязвайки за първи път в историята на компанията, че нов модел е печеливш още през първото си тримесечие.

Тесла отчете печалба от 1,24 долара на акция без включване на допълнителните пера. Анализаторите очакваха загуба от 36 цента на акция.

Едно от големите нарушавания на дейността на Тесла се дължи на разпореждането да бъде затворен заводът на компанията в Калифорния, който бездейства от 24 март, като ограничителните разпоредби са предвидени до най-малко 31 май.

Във видеоконференция вчера Мъск каза, че знае кога Тесла ще възобнови работа в Калифорния и определи разпоредбата за оставане вкъщи като сериозен риск за компанията.

"Да се каже, че не могат да напускат къщите си и ще бъдат арестувани, ако го направят, това е фашистко. Не е демократично, това не е свобода. Върнете на хората проклетата свобода!", заяви Мъск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст