Мерките трябва да останат и след края на извънредното положение, смята Валери Симеонов

Парламент Валери Симеонов

Мерките не трябва да се променят преди да се подобри епидемичната обстановка. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той смята, че извънредното положение, въведено с решение на Народното събрание, няма как да бъде отменено преди 13 май. А мерките трябва продължат да действат и след тази дата – с решение на министъра на здравеопазването, защото му е дадено това право от парламента.

"Извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб", категоричен е Симеонов.

Председателят на НФСБ посочи, че изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на българските граждани и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления.

Симеонов отрече да има риск за парламентаризма.

"Политиците трябва да осигурим възможност за нормално функциониране на институциите в страната. Защо трябва да се изслушва премиерът в парламента? Той не е лекар и не разбира. Ако искаха (БСП – бел.ред.) да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, трябваше да поканят щаба. Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете – министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят", отбеляза още зам-.председателят на парламента пред БНР.

Той изтъкна, че мярката 60/40 няма как да проработи. Тя се използва в момента недобросъвестно, повратно и превратно най-вече от "тарикатите".

Според Симеонов ограниченията върху дейността на бизнеса не предполагат хората да са си вкъщи.

 "Предприятията работят, няма тежки ограничения както в САЩ и Франция. В България всичко работи, с изключение на ресторанти, кафенета, дискотеки. Всичко останало работи. Не е вярно това, че държавата е заключила хората в къщите им", изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст