Полша оспори правото на Еврокомисията да открива нова наказателна процедура срещу нея

полша ес европейски съюз

Полша разкритикува днес откритата вчера от Европейската комисия нова наказателна процедура срещу Варшава заради съдебната реформа на консервативните националистически управляващи, предаде Франс прес.

Новата наказателна процедура касае закон, който позволява да се санкционират съдии, които изказват несъгласие със спорните реформи на съдебната система.

Според Комисията този влязъл в сила от февруари закон "подронва независимостта на полските съдии и е несъвместим с върховенството на европейското право".

В отговор полското министерство на правосъдието определи процедурата на ЕС като "напълно неоснователна". "Европейската комисия няма право да се намесва във въпросите на съдебната система, защото организацията на тази област от законодателството е изцяло от компетенцията на страните членки на ЕС", се казва в публикувано в сайта на министерството изявление.

Ведомството призовава Европейската комисия "да престане да злоупотребява с правомощията си и да узурпира компетенции, които полската държава не й е делегирала".

Това е четвърта наказателна процедура на ЕК срещу съдебните реформи на партията "Право и справедливост". Тя може да доведе до сезиране на европейските съдилища и налагане на финансови санкции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст