Повече родители ще получат еднократната помощ от 375 лева

Деница Сачева Парламент

Министерството на труда и социалната политика ще предложи още един месец неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж за всички хора, които са ползвали неплатен отпуск за 2020 година. Това ще стане със закона, който се очаква да замени временния Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, каза в интервю за БТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В момента до 30 дни неплатен отпуск в една календарна година се признава за трудов стаж, от министерството ще предложат още 30 дни да могат да бъдат признавани за стаж заради настоящата ситуация.

През следващата седмица ще се разшири и кръгът на родители, които ще получат еднократната помощ от 375 лева, като и тези, които не са ползвали напълно платения си отпуск, ще имат възможност да се възползват от еднократната помощ от 375 лева. До момента еднократната помощ се отпуска на родители на деца до 12 години, които са най-малко 20 дни са в неплатен отпуск. Условие е и да са изчерпали платения си отпуск. Занапред това условие няма да важи.

Ще се вдигне и възрастта на децата, чиито родители могат да кандидатстват – от 12 на 14 години. Причината за промяната е, че децата няма да бъдат връщани в детските градини и в училищата. "Възнамеряваме да дадем възможност и на самотни родители, останали без работа в резултат на кризата, да могат да получат тази еднократна помощ от 375 лева", каза министър Сачева . До този момент около 1200 са семействата, получили подкрепата.

В закона, който се очаква да замени Закона за извънредното положение, ще бъде предложен текст да може да се кандидатства по мярката 60/40 и до 30 юни, съобщи министърът на труда и социалната политика. В момента срокът за кандидатстване е фиксиран до края на извънредното положение – 13 май. "Ние ще предложим срокът да се удължи до края на юни, като до момента ние покриваме разходи на работодатели за запазване на хората, които работят за тях, в периода март-май, а сега ще има възможност да се кандидатства отново за три месеца, но включваме и месец юни", уточни Деница Сачева.

От началото на извънредното положение новорегистрираните безработни са 91 201 души, като за същия период 18 127 са тези, които са започнали работа. Само вчера 938 души са намерили ново работно място, каза министър Сачева. Попитана дали е възможно заради увеличените срокове за регистрация на безработни след края на извънредното положение броят на безработните да се увеличи, тя каза, че всичко е възможно, но очакванията й са, че благодарение на мярката 60/40 ще продължава да се наблюдава спад на хората, които се регистрират като безработни. „Спадът е устойчив през последните 12 дни, като във вчерашния ден регистриралите се като безработни, които казват, че са освободени вследствие на кризата, са 1167 души при пикове в началото на април между 7 000 и 9000 души на ден, регистрирали се като безработни”, допълни министърът на труда и социалната политика.

Към края на март от 220 072 общо безработни, 131 566 са без право на обезщетение, а 20 410 са на минималното обезщетение за безработица. От началото на извънредното положение 12 000 са хората без право на обезщетение, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Деница Сачева посочи, че има очаквания, че по мярката 60/40 ще има още нови заявления и благодарение на нея ще се запазят още работни места. „До момента 119 072 работници и служители ще запазят работните си места по схемата, показват данните към вчерашна дата”, каза министър Сачева. Подадените заявления от работодатели са 8 499. За момента среднодневно за между 9 и 10 000 работници и служители се подават заявления от страна на работодателите. "Трудно е да се каже в момента какъв е максималният потенциал на мярката, защото тя е отворена в момента за изключително много икономически дейности", каза Сачева и допълни, че обхватът на пряко засегнатите със заповедта на здравния министър е около 300 000 души.

В Министерството на труда и социалната политика разработват нова схема на стойност 85 милиона лева по ОПРЧР, която ще даде възможност за два месеца да се покриват 40 процента от минималната работна заплата /290 лева/ и осигуровките към нея за около 300 000 души, пряко засегнати от кризата. Мярката тепърва трябва да бъде договорена с ЕК и още не мога да поема конкретен ангажимент от коя дата ще почне да действа, каза министър Сачева и допълни, че тя ще е вероятно продължение на схемата 60/40 и ще се отнася до сектори, които са най-засегнати в следствие на кризата от COVID-19.

По отношение на общественото недоволство срещу това, че футболни клубове и ЦГМ, са кандидатствали за схемата 60/40, министър Сачева каза, че мярката и законът не се направени за конкретна фирма или лице, така че всеки, който е правоимащ и е решил да упражни своето право, може да кандидатства. Тя припомни, че спортните клубове са затворени със заповедта на здравния министър . "Дали спортните клубове имат нужда от тези средства, е въпрос, който всеки управляващ на дружеството преценява", допълни тя.

Попитана ще бъдат ли направени анонсираните преди извънредното положение промени в Кодекса на труда по отношение на извънредния труд и други, министър Сачева каза, че от МТСП ще ги предложат за обществено обсъждане и за обществени консултации. "Кризата с короновируса възпрепятства да правим големи срещи и работни групи, но ще направим консултации със социалните партньори и ще ги обсъдим. Възнамеряваме до средата на юни да ги внесем в Министерския съвет, а след това да продължат своя път в Народното събрание", каза тя.

По отношение на евентуални промени във фазата на изплащане на вторите пенсии, министър Сачева каза, че на този етап е стопирана работата по промените в КСО, но ще се възобнови в първия възможен момент. Промените, които трябва да бъдат направени, ще се случат след обсъждане с много заинтересовани страни, каза министърът. Тя допълни, че вече са подготвени текстове, свързани с фазата на изплащане, като две са темите – едната с намаляване на коефициента на редукция, а другата за възможност дали да се отвори, или не прозорец за хората, които са пропуснали възможността да прехвърлят парите си в НОИ, да получат такъв шанс в началото на следващата година. Това ще бъдат решения, които вероятно ще се вземат във втората половина на годината, допълни министърът на труда и социалната политика.

До момента няма случаи на деца, при които и двамата родители са настанени в болница заради коронавирус, каза в отговор на въпрос министър Деница Сачева.  По отношение на това как биха се организирали случаи, в които и двамата родители са в невъзможност да гледат децата поради заболяване и настаняване в болница, тя посочи, че на първо място се призовава за солидарност от близкия и широк семеен кръг на заболелите. Ако е необходима някаква организация за временно настаняване на децата, тя ще бъде своевременно направена, но на този етап няма такива случаи.

По отношение на организацията в социалните услуги, министър Сачева посочи, че от самото начало на кризата от МТСП работят изключително активно с НСОРБ, изпратени са указания за начина, по който трябва да се организира работата в социалните заведения, бяха забранени свижданията и настаняванията в тях.

"От началото на седмицата обсъждахме с Националния оперативния щаб, а по разпореждане от вчера на премиера ще бъдат направени масови тестове на персонала в домовете за възрастни, в социални услуги за хора с увреждания, в социални услуги от резидентен тип. Ще бъдат направени 16-17 000 теста. Днес са били изпратени препоръки от държавния здравен инспектор до всички заведения за дългосрочни грижи за превенция на инфекциите в контекста на Covid -19”, каза министър Сачева. От министерството ще дадат допълнителни инструкции при случаи на установени болни потребители, да има премествания, където е необходимо. Преместванията могат да бъдат в друга общинска сграда, а при липса на такава да се ползва хотел на територията на общината. В рамките на този период ще може да се използват средствата от финансовия стандарт, независимо дали услугата е в общинска сграда или хотел.

Попитана дали ще се намери достатъчно персонал, министър Сачева каза, че за момента това, което се опитват от МТСП и НСОРБ е да установят дали ще могат да се организират смени, дали ще е достатъчен персоналът, но ако е необходимо, ще се командирова персонал от друго населено място.

По отношение на допълнителните възнаграждения на социалните работници на първа линия, министър Сачева каза, че за март 2051 социални работници са получили допълнителни възнаграждения, предвидени са и за април за около 2730 души. Допълнителен финансов стимул се дава и за работещи в Агенцията по заетостта и ГИТ на първа линия.

Данните за хората на социално подпомагане сочат, че през март хората, които получават месечни социални помощи са 22 116, а през февруари са били 20 007.

Според министър Сачева неотложно е непосредствено след кризата да се започне разговор за работата в сивия сектор и вредата от нея. „Трябва да се говори как да направим така, че икономиката да е все повече на светло, особено що се отнася за осигурителните права на хората”, заяви социалният министър. Защото, по думите й, не само в период на криза, но и по всяко друго време хората имат нужда от обща солидарност, от сигурност, че ще бъдат подкрепени в периоди на временна неработоспособност. Затова е необходимо всички да сме добросъвестни участници в солидарните социални системи, заяви министър Сачева.

"Факт е, че в момента не можем да помогнем на много наши сънародници, които имат нужда от подкрепа, но за съжаление са работили без трудов договор и без осигуровки в сивия сектор", каза министърът.

За организацията на работа след 13 май, така че да не се допусне заразяване на хора в производствения процес, министър Сачева каза, че мерките, които са свързани с хигиенни норми, дезинфекция и употреба на маски ще продължат да действат. Това ще бъде необходимо още известно време, докато няма достатъчно голяма сигурност, че можем да живеем и без предпазните средства, отбеляза тя. Сачева  допълни, че вероятно защитените форми на заетост и гъвкавата заетост в някои отрасли ще трябва да се запазят и след края на извънредното положение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст