Забраняват излизането в Сърбия от днес следобед до събота сутринта

сърбия белград полицейски час коронавирус

Президентът на Сърбия Александър Вучич очаква извънредното положение в страната да бъде отменено в края на следващата седмица и е предложил на правителството да въведе забрана за излизане навън днес от 18 часа до събота в 5.00 часа, съобщи самият той в предаване по държавната телевизия РТС снощи.

На въпрос на водещия кога очаква животът в Сърбия да се върне към нормалното, Вучич отговори, че това не зависи само от него, а и от заразата и решението на лекарите. Данните за последните три дни са добри и ако продължи така, ще ни бъде много по-леко, каза той.

Запитан необходимо ли е полицейският час да продължава три дни и половина, президентът отговори, че такова е било мнението на специалистите. "(Директорът на Инфекциозната болница Горан) Стеванович беше най-краен, той искаше постоянно карантина, но не се съгласихме. Ще предложим забраната за излизане навън да бъде от четвъртък в 18 часа и да продължи до събота в 5.00. Забранено е да се събират повече от петима души. Това ще бъде двойно по-кратък полицейски час, отколкото мнозина очакваха", каза Вучич за РТС.

"Необходимо беше да въведем извънредно положение. Поставя се демократичният въпрос – трябваше ли да го въведе парламентът или така, както направихме ние. Когато парламентът не е в положение да се събира, решенията взимат президентът, председателят на парламента и премиерът", каза той.

Ще трябва да работим бързо за отваряне на границите, от това се страхуваме най-много, допълни Вучич.

Ако всичко върви, както трябва, очаквам извънредното положение да бъде отменено в края на следващата седмица, това подразбира и отмяна на полицейския час, каза сръбският президент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст