“Бош” залага на технологичните иновации и на защитата на климата

"Бош" залага на технологичните иновации

След прекъсване на производството на фирма "Бош"  в около 100 локации по целия свят през този месец, компанията  се подготвя за постепенен рестарт на продукцията, съобщиха представители на  водещия световен доставчик на технологии и услуги. "Искаме да осигурим надеждни доставки, за да посрещнем постепенния ръст на търсенето от нашите клиенти, и да помогнем на световната икономика да се възстанови възможно най-бързо", заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH  на годишната пресконференция на компанията. "Целта ни е да синхронизираме събуждането на производството и сигурните вериги за доставки, особено в автомобилостроенето. Вече постигнахме това в Китай, където нашите 40 завода възстановиха производството си и веригите за доставки са стабилни. Работим усилено, за да осъществим рестарта и в другите ни региони." За да постигне успешен ръст на производството, компанията предприема редица мерки за защита на служителите от коронавирусна инфекция, твърди Денер. "Бош" е ангажиран и с разработката на координиран, съвместен подход с клиентите, доставчиците, органите на властта и представители на служителите.

Глобалното икономическо развитие през 2020:

рецесията влияе негативно на перспективите

Поради пандемията от коронавирус  в "Бош" очакват  сериозни предизвикателства пред световната икономика през тази година. "Подготвяме се за глобална рецесия, която ще окаже значително влияние и върху развитието на бизнеса ни през 2020-а", казва проф. Щефан Азенкершбаумер, финансов директор и заместник-председател на Управителния съвет на компанията. Въз основа на актуалните данни "Бош" предвижда спад на автомобилното производство от най-малко 20% през тази година. През първото тримесечие на 2020-а оборотът на "Група Бош" спадна със 7.3% и е значително по-нисък в сравнение с миналата година. Само през март 2020-а продажбите са се сринали  със 17 на сто. Поради несигурната ситуация компанията не прави прогноза за цялата година. "Трябва да положим изключителни усилия, за да постигнем поне балансиран резултат", отбелязва финансовият директор. "И в тази тежка криза диверсификацията на бизнеса ни отново е наше предимство."

В момента акцентът пада върху обширните мерки за намаляване на разходите и осигуряване на ликвидност. Те се изразяват в редуциране на работното време и съкращаване на производството в много световни локации на "Бош", намаление на заплатите на специалистите и ръководителите, включително и на изпълнителния мениджмънт, както и удължени инвестиционни срокове. Още в началото на тази година "Бош" вече стартира цялостна програма за подобряване на конкурентоспособността си. "Средносрочната ни цел е да възстановим оперативната си печалба от около 7%, но без да пренебрегваме важните задачи за осигуряване на бъдещето на компанията", заяви Азенкершбаумер. "Отдаваме цялата си енергия на тази цел и за преодоляване на пандемията от коронавирус. По този начин ще създадем финансовата основа, необходима, за да използваме невероятните възможности, откриващи се пред "Група Бош."

"Група Бош" присъства в България повече от 25 години и има близо 220 служители, включително в неконсолидираните дружества (към 31 декември 2018 г.). През 2018 г. "Бош" реализира оборот от 104 млн. евро в България. "Роберт Бош" ЕООД е 100-процентово дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH със седалище в София, което предлага продукти и услуги от четири направления – Автомобилно оборудване, Електроинструменти, Термотехника и Сградни технологии (преди: Системи за сигурност).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст