ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: До дни ще има правителствено решение за подкрепа на ПИБ

Министерски съвет Бойко Борисов

Няма забавяне по пътя ни към чакалнята на Еврозоната, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. По думите му в следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.

Според източници на "Банкеръ" държавата ще придобие под 20% от капитала на Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие

"Вчера минаха аукционите.С комисар Маргрете Вестагер довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз, това е най-важното за българите, е наред. Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да не може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и в същото време гаранции за вложителите в банките", посочи Борисов във Варна.

Първа инвестиционна банка продаде всички 110 милиона права за увеличението на капитала й. Според проспекта на ПИБ за продажбата на акции, емисионна стойност на всяка една акция е 5 лв., а номиналната й стойност е 1 лв. Банката иска да пласира 40 млн. акции чрез БФБ, а операцията ще се счита за успешна, ако​ бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 млн. акции. По този начин банката може да увеличи капитала с до 200 млн. лева. 

В сряда икономическият министър Емил Караниколов публично потвърди, че държавата е участвала в изкупуването на част от правата за акциите за увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. 

"Няма да скрия, че държавата участва в част от изкупуването. Не знам в какво съотношение, ще се разбере в петък, когато ще има официална информация. Тогава ще бъдат обявени проспектите", обяви Караниколов.

Караниколов обясни, че участието на държавата е с цел покриване на последното изискване за членство в механизма ERM II, по-познат като чакалнята на еврозоната. 

Очакванията са България да получи "зелена светлина" за членство в ERM II през юли.

Преди това обаче страната ни вероятно ще изпрати нотификация до Европейската комисия за придобиването на дял в Първа инвестиционна банка. Вероятно това ще е тема на разговора между Бойко Борисов и еврокомисаря Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията и държавната помощ в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст