Анджей Дуда може и да загуби президентските избори в Полша

Анджей Дуда

Предстоящите президентски избори в Полша може да протекат в два тура и да приключат с поражение за сегашния държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат. Това показват публикувани днес данни от анкета на изследователския център "Кантар", предаде ТАСС.

Според полските закони, ако в първия тур на 28 юни никой кандидат не събере над 50 на сто от гласовете, след две седмици следва втори тур между двамата претенденти с най-добри резултати.

В момента начело в надпреварата е Дуда, за когото смятат да гласуват в първия тур 38 на сто от участниците. Кандидатът на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа" Рафал Тшасковски може да разчита на 28 процента от гласовете.

Ако социолозите излязат прави и се стигне до втори тур, Дуда може да изгуби битката за президентското кресло. Според анкетата тогава може да го подкрепят 41 процента от избирателите, а за Тшасковски да гласуват 43 на сто.

На трета позиция според нагласите на избирателите е журналистът Шимон Холовня, който се очаква на първия тур да получи 8 на сто от гласовете. Лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш и Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" си делят четвъртото място с по 6 процента. На пета позиция е кандидатът на левите сили Роберт Бедрон. Останалите петима кандидати за висшия пост нямат широка подкрепа сред избирателите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст