Бобоков: С президента съм се срещал преди 2-3 години, с Божков сме приятели, но нямаме общ бизнес

Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков се изправи пред Специализирания наказателен съд, където по-рано днес беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него. Той е обвинен още преди повече от месец за участие в организирана престъпна група и му бе наложена гаранция от 1 млн. лв. Бобоков е платил, но вчера отново бе задържан в Русе, където живее.

Бобоков е сред обвиняемите за аферата с опасния боклук. Брат му Атанас Бобоков е в ареста постоянно от повече от месец.

Съдът даде ход на делото, като съдията обяви, че по наказателното производство за постъпили нови доказателства. Установен е снимков материал от телефон и таблет, ползвани от Пламен Бобоков, които са приобщени към доказателствата по делото.

"Имам контакти с много хора, защото от 28 години имам бизнес. Това по никакъв начин не ме прави престъпник. Нямам спомен да съм получавал решението от Пламен Узунов", обяви пред журналисти Бобоков.

"Концесията за пристанища няма нищо общо с българските власти. Бил съм на среща с президента преди 2 или 3 години. Бях просто на разговор. Не съм искал никаква помощ", обяви бизнесменът, но каза, че не помни за какво точно са си говорили. "Когато правим бизнес в чужбина, всяка една държавна администрация помага на предприемачите", уточни Бобоков по повод срещата си с Румен Радев.

"С г-н Божков може да се каже, че сме приятели и сме се виждали по 4-5 пъти в годината. Нямаме общ бизнес", призна Бобоков.

"Нямам идея защо е тази атака срещу нас. Плащаме си данъците. Понеже в момента няма никакви основания срещу нас да продължи тази репресия, в момента се опитиват да установят дали не се занимаваме с пране на пари. От 15 години нямаме офшорни компании. Нашият бизнес е чист, работим с големи компании в целия свят. Страшното е, че се опитват да унищожат нашата репутация", каза още Бобоков.

Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена Пламен Бобоков с контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати. В Съдебната зала беше споменато името на президента Румен Радев като евентуално лице с имунитет, с което Бобоков си е писал. 

Това стана ясно по време на днешното разглеждане на мярката на Бобоков в спецсъда. Преди да бъде запознат съдът с информацията на прокуратурата за ВИП-контактите на бизнесмена, те бяха разпространени до медиите във вид на прессъобщение, включително и със снимки на комуникацията на Бобоков чрез приложението „Телеграм“ с лице с имунитет, с което коментира евентуална 25-годишна концесия на либерийско пристанище срещу изпращане на посланик в Нигерия. В съдебната зала прокурор Петър Делчев уточни, че това най-вероятно е президентът Румен Радев.

Бобоков има комуникация и с потребителя Prezident- Pl.Uz. Там се коментира решение на Върховния административен съд, свързано с арестувания преди време либийски „Бадр“. В съда бе назовано и името на предполагаемия събеседник – Пламен Узунов. В комуникацията се обсъжда и заличаването на криминална регистрация на либийски гражданин, който е служител на Бобоков.

По неофициална информация се очаква президентският съветник Пламен Узунов да бъде доведен в спецпрокуратурата, съобщи БНР. Прокуратурата официално е съобщила за обиск в дома му, както и в дома на русенския магистрат Николай Николов, който е другият, с който си е общувал Пламен Бобоков. С него е обсъждано как бизнесменът да му помогне да бъде избран за окръжен прокурор на Русе.

В съдебната зала бе спомената и снимка на Пламен Бобоков с Васил Божков и съпругата му Елена Динева. Прокуратурата смята, че Бобоков има възможност да се укрие в държава, с която страната ни няма правен договор, и затова настоява за постоянен арест.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст