Спасителният план на ЕС за 750 млрд. евро остава “на трупчета” поне до юли

Шарл Мишел Урсула фон дер Лайен

Лидерите на ЕС не стигнаха до приемане на спасителния фонд за 750 млрд. евро, предложен от Европейската комисия. 

Сега преминаваме към друга фаза, ще преговаряме, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след днешната  видеоконференция с държавните ръководители на страните от общността. 

"Приветствам готовността за участие. Напълно съм ангажиран да започна незабавно реални преговори с държавите-членки. Възнамеряваме да проведем срещата на върха на Европейския съюз около средата на юли в Брюксел. Ще имаме повод да се съсредоточим върху някои конкретни предложения. Преди тази среща на върха ще поставя на масата някои конкретни предложения. Наясно сме, че е важно да вземем решение възможно най-скоро", заяви Мишел.

В края на май Европейската комисия предложи план за възстановяване на европейската икономика в размер на 750 млрд.евро, като две трети от парите се очаква да бъдат разпределени между страните членки като безвъзмездна помощ и една трета като заеми.

Разделение в ЕС предизвика позиция на държавните от севера, които искат по-голямата част от средствата да се раздават като заеми, а не безвъзмездно. Те настояват също да се използват икономически критерии отпреди икономическия шок.

Държавите от юга като Италия и Испания защитават тезата, че най-много пари да бъдат насочени към най-засегнатите от кризата държави.

Засега няма съществен напредък и по новия проектобюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трилиона евро, който също ще бъде използван за икономическо съживяване.

„Страната ни подкрепя Плана за възстановяване, тъй като предложеният подход  е амбициозен, с изключителен и временен характер. С него Европейската комисията успява по новаторски начин да съчетае мерките в отговор на кризата и предимствата на заемния капитал с възможностите на бюджета на ЕС. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми“, съобщи по-рано премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че предложението на Европейската комисия отразява нуждите за по-бързо възстановяване от кризата, така че, от една страна да се предотврати развитието на ЕС на две скорости, а от друга да се ускори конвергенцията.

Относно следващия дългосрочен бюджет българският премиер изрази оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат намирането на компромис

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст